<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wissel aan top Vlaamse en Nederlandse jezuïeten

Benoit Lannoo 3 augustus 2020
image
De nieuwe regionale overste Marc Desmet in zijn vorige leven als palliatief arts in Belgisch Limburg. Foto: jezuieten.org

Vlaming Marc Desmet is sinds vrijdag de overste van de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten. Hij nam de rol over van de Nederlander Jan Stuyt die deze zes maanden ad interim vervulde.

De Vlaamse en Nederlandse jezuïeten vormen sinds drie jaar een onafhankelijke regio. Bedoeling was dat provinciaal Johan Verschueren die nog vijf jaar zou leiden.

Maar de Antwerpse pater werd in februari lid van de adviesraad van algemeen overste Arturo Sosa in Rome. Ook kreeg hij de verantwoordelijkheid voor talloze internationale instellingen van de jezuïeten, waaronder de Gregoriaanse universiteit en het tijdschrift La Civiltà Cattolica.

Samenwerking

De Nederlandse socius van Verschueren, Jan Stuyt, werd vervolgens regionaal overste ad interim. Aan die periode kwam vrijdag een einde op het feest van Sint-Ignatius.

Pater Marc Desmet was immers in januari benoemd om het vanaf die datum over te nemen als regionaal overste voor de Lage landen in Europa. Maar aangezien deze nog volop in Leuven aan het inpakken is en ook pater Stuyt nog tussen de dozen zit, zullen zij eerst veertien dagen in Antwerpen samenwerken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jan Stuyt naar Amsterdam

Daarna vertrekt Jan Stuyt naar Amsterdam, waar hij directeur wordt van het platform voor ignatiaanse spiritualiteit; dat werkveld omvat bezinningswerk en retraites – denk aan de Oude Abdij in Drongen bij Gent – en internetpastoraat.

Stuyt was al eerder in Amsterdam als pastoor van de Krijtbergkerk, nadat hij onder meer in vluchtelingenkampen op de Filipijnen en in Maleisië had gewerkt. Later werd hij Europees verantwoordelijke voor de Jesuit Refugee Service (JRS) in Brussel.

Palliatief arts

De nieuwe provinciaal heeft een totaal ander profiel. Pater Marc Desmet is palliatief arts en is een autoriteit ter zake. Hij leidde vele jaren de dienst palliatieve zorgen van het Virga Jesse-ziekenhuis in Hasselt.

“Wat cruciaal is, is het gesprek met de patiënt en zijn omgeving”, zegt hij. “Want therapeutische hardnekkigheid vind je niet alleen bij artsen, maar ook bij patiënten of bij familieleden die vertrouwen op wat ze lezen op het internet.”

In Antwerpen

Marc Desmet was sinds 2013 ook overste van de internationale jezuïetengemeenschap in Leuven. Maar als provinciaal huist hij voortaan in Antwerpen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.