fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Wit-Rusland is geestelijk ziek’: kritische bisschop mag zijn vaderland niet in

Peter Doorakkers 1 september 2020
image
Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz Foto: CNS Photo - Bob Roller

Wit-Russische grenswachten hebben de aartsbisschop van Minsk de toegang tot zijn vaderland ontzegd.

De reden daarvoor is nog altijd niet duidelijk, maar de actie volgt op een kritische brief van zijn hand over de politieke crisis: “Deze is een onvermijdelijk gevolg van de zonde van wetteloosheid.”

'Geen enkele uitleg'

Mgr. Tadeusz Kondrusiewicz was in Polen geweest en wilde maandag terugkeren naar huis. Toen hij de grens tussen de twee landen wilde oversteken, werd hij echter tegengehouden door de Wit-Russische douane.

De grenswachten gaven geen verklaring voor hun optreden, schrijft Kondrusiewicz in een verklaring: “Er werd geen enkele uitleg gegeven, ondanks dat ik staatsburger van Wit-Rusland ben. Ik kreeg te horen dat ik Wit-Rusland niet in mocht, niets meer.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Stevige bewoordingen

Toevallig of niet, het optreden van de grenswachten volgt op stevige bewoordingen van de bisschop over de crisis die zijn land doormaakt. Hij heeft het opgenomen voor de demonstranten die de uitslag van de presidentsverkiezingen betwisten. De Wit-Russische bisschoppenconferentie noemde het neerslaan van demonstranten eerder al "een zware zonde".

Kerkdeuren geblokkeerd

Medio augustus vroeg hij om een onderzoek naar een incident bij een kerk in Minsk. De oproerpolitie blokkeerde daar de deuren.

Mogelijk was dat een poging om te voorkomen dat demonstranten er hun toevlucht zouden zoeken nadat de politie een nabijgelegen plein begon te ontruimen.

“De waarheid zou moeten overwinnen in plaats van leugens, het goede in plaats van het kwade, liefde in plaats van haat”
- Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz van Minsk

Bidden bij een gevangenis

Ook bad de aartsbisschop afgelopen maand bij een gevangenis waar volgens berichten opgepakte demonstranten werden gemarteld.

'Ongeziene crisis'

Afgelopen weekend werd in de kerken in Wit-Rusland een brief van zijn hand voorgelezen. Daarin noemt hij de Wit-Russische maatschappij “geestelijk ziek”.

Het land maakt “een ongeziene socio-politieke crisis door die met de dag erger wordt”. Als gevolg daarvan heffen “in het vredelievende en tolerante Wit-Rusland broeders de hand op tegen elkaar, wat resulteert in bloedvergieten en vele wonden”.

'Dreiging van burgeroorlog'

Het land zit economisch in het slop en dreigt internationaal geïsoleerd te raken, vervolgt hij, “terwijl het maatschappelijk schisma toeneemt”. Volgens de bisschop wordt de “dreiging van burgeroorlog” steeds reëler.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Kerk, voegt hij toe, heeft steeds opgeroepen tot gebed en dialoog om uit de crisis te raken, “ons Christus’ woorden herinnerend dat we zonder Hen niets kunnen”.

'De zonde van wetteloosheid'

“Deze crisis is een onvermijdelijk gevolg van de zonde van wetteloosheid. Het is dus nodig om persoonlijke en collectieve zonden te biechten en berouw te hebben, om onze levens te veranderen. De waarheid zou moeten overwinnen in plaats van leugens, het goede in plaats van het kwade, liefde in plaats van haat, vergeving in plaats van veroordeling, eenheid in plaats van verderfelijke verdeeldheid.”

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service