fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wit-Rusland zet Poolse priester uit

KN Redactie 4 juli 2016
image
De Wit-Russische president Lukashenko tijdens een parade afgelopen zondag. De regering van het land voert beleid om het aantal buitenlandse priesters te verminderen (Foto: AP)

De regering van Wit-Rusland heeft een Poolse priester uitgezet die al meer dan 25 jaar in het land verbleef.

Dat meldt nieuwsdienst Forum 18.

Pr. Andrezej Stopyra kreeg in mei te horen dat zijn verblijfsvergunning niet meer zou worden verlengd. Ook kreeg hij geen toestemming meer om voor te gaan in vieringen.

Geen verklaring

De overheid wilde geen verklaring geven voor de beslissing. Het is opvallend dat de Poolse priester nu is uitgezet, omdat hij al 25 jaar in Wit-Rusland woonde en werkte. Hij was pastoor in de stad Lida in het westen van het land.

Volgens een van zijn parochianen vreesde pr. Stopyra al vijf jaar voor uitzetting. De parochianen zijn boos over het gedwongen vertrek van hun pastoor, die het land op 3 juni verliet en inmiddels terug is in Polen. Een Wit-Russische priester heeft zijn plaats in Lida ingenomen.

Toestemming

De Wit-Russische regering brengt het aantal buitenlandse priesters in het land de laatste jaren sterk terug. Het is in het land voor religieuze instellingen bij wet verplicht om zich te registreren bij de overheid. Alle buitenlandse priesters die in het land willen werken, moeten daarvoor toestemming krijgen van de regering.

Onlangs verleende Wit-Rusland ook geen toestemming aan een Indiase priester. Pr. James Manjackal wilde het land deze maand bezoeken om geestelijke oefeningen te geven in een parochie.

Katholieken

Ongeveer 1,5 miljoen van de bijna tien miljoen inwoners van Wit-Rusland is katholiek. Daarmee vormen de katholieken na de orthodoxen de grootste religieuze groep van het land. (KN/Forum18)