<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

WJD: paus stelt tijdens kruisweg onverschilligheid voor lijden aan de kaak

KN Redactie 26 januari 2019
image
Pelgrims dragen het WJD-kruis. Op de achtergrond paus Franciscus, die sprak over onder meer de verleiding van de onverschiligheid voor het lijden. Foto: CNS Photo - Carlos Jasso, Reuters

Mensen die in de hedendaagse wereld lijden, ondergaan dezelfde onverschilligheid en marginalisering die Jezus onderging toen Hij zijn lijden en dood op het kruis tegemoet ging.

Dat zei paus Franciscus in Panama Stad, tijdens de kruisweg die traditioneel gebeden wordt op de vrijdag van de Wereldjongerendagen. Hij reflecteerde onder meer op het leed van misbruikslachtoffers, inheemse volkeren en kinderen die niet geboren mogen worden.

‘Blind voor de pijn van onze broeders en zusters’

De weg naar Calvarië is “een weg van lijden en eenzaamheid” die wordt “verlengd in een samenleving die het vermogen verloren is om te huilen en door lijden bewogen te worden”, aldus de paus. De Heer “loopt en lijdt in al die gezichten die gekwetst zijn door de medeplichtige en verdovende onverschilligheid van onze samenleving die consumeert en wordt geconsumeerd, die negeert en onwetend is, blind voor de pijn van onze broeders en zusters”.

Groepen pelgrims uit verschillende landen droegen om beurten het WJD-kruis naar iedere kruiswegstatie. Iedere statie – een moment uit Jezus’ lijdensweg – werd gekoppeld aan een actueel thema dat jongeren aangaat, met name in Zuid-Amerika.

Zo werd er gebeden voor inheemse volkeren, die, “ontkend en vergeten in hun Heer Jezus het beeld van hun pijn vonden, het portret van zovelen die vergeten zijn”. Het gebed bij de statie waar Jezus gegeseld en met doornen gekroond wordt, werd uitgesproken door twee Venezolaanse pelgrims. Ze baden dat de wereld Christus’ gezicht mag zien in de Venezolaanse migranten en vluchtelingen.

Verleiding van de onverschilligheid

Na de staties mediteerde paus Franciscus op het pad dat Christus nam, en op de verlammende verleiding van de onverschilligheid. Die, zo zei hij, brengt velen ertoe weg te kijken of mensen die lijden actief te kwetsen. “Hoe gemakkelijk is het om te vervallen in een cultuur van treiteren, pesten en intimidatie. Zo is het niet voor U, Heer: op het kruis identificeerde U zich met allen die lijden, met allen die zich vergeten voelen.”

Met zijn armen uitgestrekt op het kruis wilde Jezus “allen omhelzen die een omhelzing, een streling, een zegen onwaardig zijn, of, nog erger, niet eens beseffen dat zij die nodig hebben”.

Misbruik

Franciscus sprak vervolgens over manieren waarop Christus’ kruisweg tegenwoordig wordt voortgezet. Hij bad voor vrouwen die worden “mishandeld, uitgebuit, verlaten en van hun waardigheid ontdaan”, en voor kinderen die “belet worden geboren te worden” en het recht op een jeugd wordt ontzegd.

Ook bracht de paus de lijdensweg van Christus in verband met het lijden van mensen die uitgebuit en misbruikt zijn, in het bijzonder door geestelijken. De lijdende Christus kan gezien worden “in de kwelling op jonge gezichten, onze vrienden, die in de vallen lopen van gewetenloze mensen – onder wie mensen die zeggen U te dienen, Heer – vallen van uitbuiting, criminele activiteit en misbruik” die hun levens verslinden.

Verder reflecteerde de paus op het lijden van inheemse volken, mensen die verlaten zijn, ouderen en de schepping.

Naar Maria kijken

Hij moedigde de jonge pelgrims aan naar Maria te kijken, die in het lijden van haar Zoon deelde, “maar er niet door overweldigd werd. Zij was de vrouw van kracht, die haar ‘ja’ had geuit, die steunt en vergezelt, beschermt en omhelst. Zij is de grote beschermer van de hoop”.

“Heer, leer ons om aan de voet van het kruis te staan, aan de voet van ieder kruis. Open vanavond onze ogen en harten en redt ons van verlamming en onzekerheid, van angst en wanhoop.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.