fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wonder erkend in Iers Mariaheiligdom

Charles Collins - Crux 3 september 2019
image
Een vrouw kijkt naar de verschijningskapel in het Mariaheiligdom in Knock. Foto: Joke Laan

De Ierse Kerk heeft erkend dat er geen “medische verklaring” is voor de genezing van een vrouw in Mariabedevaartsplaats Knock.

Het gaat om de genezing van Marion Carroll. Zij ging in 1989 op bedevaart naar Knock. Ze leed aan de vroege symptomen van een aandoening, waarvan men vermoedde dat het multiple sclerose was.

Carroll moest op een brancard naar het heiligdom worden gedragen. Daar vroeg ze Maria om genezing op haar voorspraak, waarop de symptomen onmiddellijk verdwenen.

‘Dertig jaar geleden genezen’

Aartsbisschop Michael Neary van Tuam maakte de erkenning van het wonder zondag bekend tijdens een bedevaart in Knock bekend.

“Dertig jaar geleden werd Marion, bij gelegenheid van deze pelgrimage, hier in het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw genezen. Vandaag erkent de Kerk formeel dat er geen enkele medische verklaring is voor deze genezing, en verenigt zij zich in gebed, lof en dank aan God”, aldus de aartsbisschop, die ook beheerder van het heiligdom is.

‘De Kerk moet erg voorzichtig zijn in deze situaties’

Het hoofd van het Medisch Bureau van het heiligdom vertelde de Ierse omroep RTÉ dat de vaststelling dertig jaar heeft gekost, omdat er geen formele diagnose bij Carroll was gesteld.

“In deze situaties moet de Kerk altijd erg voorzichtig zijn”, zei mgr. Neary. “Dit wordt geïllustreerd door het feit dat er dertig jaar voorbij zijn gegaan sinds dit gebeurde, een tijd waarin het onderzoek door het Medisch Bureau ervan getuigd dat er geen medische verklaring voor deze genezing is.”

Het heiligdom van Knock (klik op de pijltjes voor meer beeld). | Foto's: Joke Laan

Mariaverschijning in 1879

Paus Franciscus bezocht het heiligdom van Knock in 2018, toen hij Ierland aandeed voor de Wereldgezinsdagen. Hij trad daarmee in de voetsporen van paus Johannes Paulus II, die Knock in 1979 bezocht.

Knock is een pelgrimsoord sinds Maria er op 21 augustus 1879 verscheen aan vijftien boeren en landarbeiders. Ze werd geflankeerd door Sint-Jozef en de heilige Johannes Evangelist.

Tegenwoordig trekt Knock ieder jaar ongeveer anderhalf miljoen pelgrims.

Opvallende verschijning: Maria zwijgt

De verschijning is opvallend: in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Lourdes en Fatima sprak Maria in Knock niet. Dat kan gezien worden als een stille verwijzing: Maria hoeft niet te spreken, ze verwijst naar haar Zoon.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21