<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Wonder zet alle lichten op groen voor heiligverklaring Carlo Acutis

Luuk van den Einden 23 mei 2024
image
Carlo Acutis, die in 2006 op vijftienjarige leeftijd overleed, wordt de eerste heilige millennial in de Kerk. Foto: OSV News - courtesy Sainthood Cause of Carlo Acutis

Paus Franciscus heeft een wonder op voorspraak van de zalige Carlo Acutis erkend, waardoor hij nu heiligverklaard kan worden. Carlo Acutis wordt daarmee de eerste heilige millennial in de Kerk.

Paus Franciscus heeft vandaag zijn goedkeuring gegeven aan de erkenning van een wonder dat op voorspraak van de zalige Carlo Acutis zou zijn gebeurd. Tijdens een ontmoeting met kardinaal Marcello Semeraro, prefect van het Dicasterie voor heilig- en zaligverklaringsprocessen, heeft de paus ook de voortgang van de heiligverklaringsprocessen van een aantal anderen goedgekeurd.

Carlo Acutis, die in 1991 werd geboren en in 2006, op zijn vijftiende, aan leukemie overleed, wordt daarmee de eerste katholieke heilige die in de jaren negentig geboren is. In 2020 werd hij al zaligverklaard. Een heiligverklaring is nog een stap hoger: zaligen worden meestal lokaal vereerd, maar heiligen worden door de paus tot voorbeeld voor de hele Kerk verheven.

Wonderen

Voor zowel een zaligverklaring en een heiligverklaring is telkens een door de paus erkend wonder nodig. Carlo Acutis werd zaligverklaard op basis van de wonderlijke genezing van een ernstig zieke Braziliaanse jongen.

Het wonder dat nodig was voor zijn heiligverklaring is in 2022 in het Italiaanse Florence gebeurd. Een 21-jarige studente uit Costa Rica raakte daar bij een fietsongeluk zwaargewond aan haar hoofd. Volgens artsen was de kans groot dat ze het niet zou redden.

De moeder van het meisje bad op voorspraak van Carlo om genezing – waarop de toestand van de studente verbeterde. Ze revalideerde en was enkele maanden later volledig hersteld.

Typische tiener

Carlo Acutis werd in 1991 geboren in Londen en verhuisde als baby met zijn ouders terug naar Milaan. Op de middelbare school raakte hij geïnteresseerd in het bouwen van websites; ook maakte hij een online database van eucharistische wonderen wereldwijd.

Carlo was in veel opzichten een typische tiener; zo hield hij van gamen en voetbal, maar ook zette hij zich voortdurend in voor andere mensen. Hij deed vrijwilligerswerk in een gaarkeuken van zijn parochie, hielp de armen in zijn buurt en hielp kinderen die moeite hadden met hun huiswerk.

‘Snelweg naar de hemel’

Ook bad hij elke dag de rozenkrans en ging hij dagelijks naar de Mis. “De Eucharistie is de snelweg naar de hemel”, was volgens een aan hem gewijde website zijn lijfspreuk

Op zijn vijftiende werd een agressieve vorm van leukemie bij hem vastgesteld. Op 12 oktober 2006 overleed hij daaraan. Hij zou daarbij hebben gezegd: “Ik ben blij om te sterven, omdat ik mijn leven geleefd heb zonder ook maar een minuut ervan te verspillen met dingen die God niet zouden hebben behaagd.”

Nikes

Carlo Acutis werd begraven in zijn gewone kleren: Nikes, een zwarte spijkerbroek en een sportjack. In 2020 werd hij zaligverklaard in de kathedraal van Assisi. Volgens het bisdom hebben in het eerste jaar na zijn zaligverklaring zo’n 117.000 pelgrims zijn graf bezocht.

Wanneer Carlo Acutis heiligverklaard wordt, is nog niet bekend, meldt Vatican News. Paus Franciscus heeft laten weten dat hij een consistorie – een vergadering van kardinalen – zal uitroepen om onder meer Carlo’s heiligverklaring te bespreken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.