fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Woordvoerder: paus heeft ontelbaren ‘laten begrijpen dat God van hen houdt’

KN Redactie 12 maart 2016
image
Onderonsje tussen twee jezuïeten: paus Franciscus en Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi. (Foto: AP)

Het indrukwekkendst aan drie jaar paus Franciscus is voor Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi hoe de paus erin is geslaagd “ontelbare mensen, binnen of buiten de Kerk, te laten begrijpen dat God van hen houdt”.

Dat zegt Lombardi in een interview met Famiglia Cristiana. Zondag is het drie jaar geleden dat de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot paus gekozen werd.

‘Strenge Kerk’

“We hebben”, zegt pater Lombardi, “allemaal geleden onder het beeld van een duistere en strenge Kerk, het ‘nee’ in plaats van het ‘ja’, tronend boven hoofdzakelijk negatieve en verouderde voorschriften.”

Paus Franciscus is er volgens hem op dit punt in geslaagd de overheersende waarneming te veranderen.

Even wennen aan stijl paus Franciscus

Het hoofd van de Vaticaanse persdienst moest aanvankelijk even wennen aan paus Franciscus. “Het was niet altijd gemakkelijk te leren, zich tot zijn nieuwe stijl te ‘bekeren’ – zijn vrijheid van spontane uitingen, zijn persoonlijke afspraken en telefoontjes.”

Als medewerkers leerden ze deze manier van doen pas “met en met begrijpen” en waarderen, aldus pater Lombardi.

‘Eenvoudigweg sprakeloos’

Dat de nieuwe paus een jezuïet is, en daarmee lid van dezelfde orde als Lombardi, maakte de zaak voor de woorvoerder niet eenvoudiger.

Nadat de pauskeuze bekend werd, kwam menigeen naar de woordvoerder toe in de verwachting hem in een jubelstemming te vinden. Hij was echter gelukkig noch bedroefd, “maar eenvoudigweg sprakeloos”.

Eerste jezuïet als paus

Voor een jezuïet is het al niet gebruikelijk bisschop of kardinaal te worden, “om nog maar te zwijgen van paus”.

Paus Franciscus is de eerste jezuïet ooit op de zetel van Petrus. Ook is hij de eerste Latijns-Amerikaanse paus.

De naam Franciscus

Als eerste commentaar voor de journalisten ging de woordvoerder na het conclaaf in op de naam Franciscus en op de Latijns-Amerikaanse afkomst van de nieuwe paus.

“Een naam te kiezen, die nog niemand gekozen had – en wat voor een! –, dat toonde een verbluffende vrijheid aan, moed en helderheid”, aldus Lombardi.