fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wordt mgr. Bruno Forte de nieuwe prefect geloofsleer?

KN Redactie 14 september 2016
image
Mgr. Bruno Forte (beeld: YouTube)

“De geluiden van een ophanden vervanging van kardinaal Gerhard Müller worden steeds sterker.” Dat schrijft de Milanese krant Oggi.

Hoewel ook de naam van de aartsbisschop van Wenen, kardinaal Schönborn, valt, zou in de beste positie als nieuwe prefect van de Congregatie van de Geloofsleer zich mgr. Bruno Forte bevinden, de aartsbisschop van Chieto-Vasto. Deze zou door paus Franciscus “zeer geacht” worden, terwijl kardinaal Müller zich juist ongeliefd gemaakt heeft. Paus Franciscus zou het hem niet in dank afnemen dat hij vasthoudt aan een interpretatie van de apostolische exhortatie Amoris Laetitia, die vertrekt vanuit de traditionele leer van de Kerk zoals uiteengezet door de H. Johannes Paulus II in Familiaris Consortio, met name paragraaf 84 over hertrouwd gescheidenen.

Tussenrapport

Aartsbisschop Forte ontpopte zich daarentegen na de verkiezing van paus Franciscus als ‘een geboren Bergogliaan’. Hij bepaalde bij de media het beeld van de Gezinssynode, in de lijn van kardinaal Kaspers ‘nieuwe barmhartigheid’, die ook door de paus wordt aangehangen. Van Forte waren ook de geruchtmakende woorden in het tussenrapport afkomstig: “Homoseksuelen hebben de christelijke gemeenschap gaven en kwaliteiten te bieden.” Deze stelling werd echter niet overgenomen in de definitieve stukken van de Gezinssynode.

Orthodox verzet

Ook was mgr. Forte degene die openlijk suggereerde dat paus Franciscus volgens diens eigen zeggen met de gezinssynodes en Amoris Laetitia willens en wetens een tendentieus maar dubbelzinnig document had laten ontstaan, om daarmee een klimaat van tegenstellingen te creëren waarmee hij als paus en eindbeslisser dan in de positie zou komen om zijn standpunten eenzijdig door te zetten. “Typisch een jezuïet”, aldus Forte. Inderdaad komt er binnen de katholieke Kerk een steeds breder orthodox verzet tegen Amoris Laetitia op gang en wordt er, als paus Franciscus niet inbindt, zelfs voor een schisma gevreesd. (KN/Katholisches.info)