fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zaligverklaring ‘mediabisschop’ Fulton Sheen op laatste moment uitgesteld

KN Redactie 4 december 2019
image
In New York, waar Fulton Sheen hulpbisschop was, is een plein vernoemd naar de bekende 'tv-bisschop'. Foto: CNS Photo - Chaz Muth

De zaligverklaring van aartsbisschop Fulton Sheen, die gepland stond voor 21 december, is uitgesteld. Een nieuwe datum is niet genoemd, net zo min als een exacte reden voor het uitstel.

Bisschop Daniel Jenky van Peoria maakte bekend dat Vaticaanse medewerkers hem maandag van de beslissing op de hoogte hadden gesteld.

Die kwam er “op verzoek van enkele leden” van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, aldus een verklaring van het bisdom Peoria. Zij “hebben gevraagd om verdere overweging”.

‘Geen misbruikbeschuldiging tegen Sheen’

Het bisdom voegde toe dat het “in ons huidige klimaat belangrijk is voor de gelovigen om te weten dat er nooit enige beschuldiging tegen Sheen geweest is, noch is die er nu, die het misbruik van een minderjarige omvat”.

Beschuldiging: geen actie tegen misbruikpleger

Zich baserend op anonieme bronnen die dichtbij het zaligverklaringsproces zouden staan, stelt CNA dat het uitstel geen verband houdt met een beschuldiging uit 2007.

Sheen werd er in een bredere aanklacht van beschuldigd getuige te zijn geweest van seksueel misbruik door een geestelijke. Hij zou daar weliswaar een eind aan hebben gemaakt, maar het slachtoffer een “slet” hebben genoemd en geen verdere actie tegen de dader hebben ondernomen.

Aanklacht twee keer niet ontvankelijk verklaard

De aanklacht werd bij twee rechtbanken neergelegd, en in beide gevallen niet ontvankelijk verklaard. Een van de rechters vond dat de klacht was gericht op het verkrijgen van publiciteit.

Een van CNA’s anonieme bronnen stelt dat de beschuldiging tegen Sheen “tien jaar op het internet staat. Alles dat is gezegd over Sheens leven is onderzocht tijdens het zaligverklaringsproces”.

Bisdom: Sheen is ‘model van christelijk gedrag’

Het bisdom Peoria stelt in zijn verklaring dat “definitief is gedemonstreerd” dat Sheen “een voorbeeldig model van christelijk gedrag” en van “leiderschap in de Kerk” was. “Op geen enkel moment is zijn deugdenleven ooit in vraag gesteld.”

Bisschop Jenky verwacht dat Sheen alsnog zalig zal worden verklaard.

Televisiebisschop die een Emmy won

Aartsbisschop Fulton Sheen (1895 – 1979) werd in 1919 tot priester gewijd voor het bisdom Peoria. Later was hij onder meer hulpbisschop van New York en bisschop van Rochester.

Het bekendst werd hij echter door zijn tv-optredens. Hij presenteerde jarenlang het populaire programma Life Is Worth Living, waarvoor hij zelfs een Emmy Award won.

Wonder op Sheens voorspraak

Sheens zaligverklaringsproces werd in 2003 geopend. In juli van dit jaar erkende paus Franciscus een wonder op zijn voorspraak, waarmee de weg naar zaligverklaring open lag.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency