fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zaligverklaring voor priester Jacques Hamel?

KN Redactie 3 oktober 2016
image
Aartsbisschop Lebrun met de door de paus gesigneerde foto van père Jacques Hamel. (Foto: AP)

Het aartsbisdom Rouen is onderzoek gestart voor een eventuele zaligverklaring van de door moslimextremisten vermoorde priester Jacques Hamel.

Opnieuw ingezegend

Het onderzoek werd zondag bekendgemaakt door aartsbisschop Dominique Lebrun na de heropening van de kerk waar Hamel in juli werd vermoord. Omdat de kerk door de moordpartij was ontwijd moest deze opnieuw worden ingezegend.
Het was voor het eerst sinds het bloedbad dat er weer een Heilige Mis werd opgedragen in de kerk van Saint-Étienne-du-Rouvray.

Aanslag opgeëist door IS

De 85-jarige priester werd op 26 juli tijdens een Eucharistieviering in zijn kerk aangevallen door twee mannen en de keel doorgesneden. De aanslag werd later opgeëist door IS.

Gedwongen te filmen

Een van de aanwezige kerkgangers, Guy Coponet, werd door de extremisten gedwongen om een videocamera vast te houden en de moord te filmen. Die wilden ze later op internet zetten.
“Ik moest de moord op mijn vriend père Jacques filmen!”, aldus Coponet tegenover Famille Chrétienne. “Ik kan dat maar niet loslaten.”

Demonische macht

Hoewel de bejaarde priester zich verzette is Coponet ervan overtuigd dat hij zijn aanvallers niet veroordeelde. Integendeel, aldus de ooggetuige, leek Hamel er duidelijk van overtuigd dat de mannen in de greep waren van een of andere demonische macht. Toen hij viel, riep Hamel “Ga weg satan!”.
Coponet zelf werd door de daders in zijn nek gestoken en overleefde dat ternauwernood.

Van regel afgeweken

Volgens de normale procedure kan een eerste onderzoek voor een eventuele zaligverklaring pas begonnen worden vijf jaar na de dood van de betrokkene. De paus heeft de mogelijkheid van die regel af te wijken. Dat gebeurde eerder bij de Moeder Teresa van Calcutta en paus Johannes Paulus II, die beiden inmiddels heilig zijn verklaard.
Het besluit van de paus werd bevestigd met een verklaring van de Franse bisschoppenconferentie.

Gesigneerde foto

Bij de herinwijding van de kerk afgelopen zondag waren père Hamels zus en rond tachtig andere gelovigen aanwezig.

Aartsbisschop Lebrun vertelde in een interview dat hij een foto van de priester naar de paus had gestuurd met het verzoek er een handtekening op te zetten. Die wilde hij aan de drie religieuzen geven die ooggetuige waren geweest van de moord en niet in staat waren om de Mis van de paus op 14 september mee te maken.

De paus liet de foto bij die gelegenheid voor het altaar plaatsen.

‘Hamel al zalig’

“Dat raakte mij”, aldus mgr. Lebrun. “Nadat hij iedereen had begroet signeerde hij de foto en zei tegen mij: ‘je kunt de foto nu in de kerk plaatsen omdat hij (père Hamel) nu zalig is; en als iemand je zegt dat je daar geen recht toe hebt, zeg dan ik toestemming heb gegeven.” (KN/KNA/CWN)