fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Zaligverklaringsproces Frans van der Lugt al begonnen’

KN Redactie 3 april 2019
image
Pater Frans van der Lugt op 30 januari 2014, in gesprek met inwoners van het destijds belegerde Homs. CNS Photo - Thaer Al Khalidiya, Reuters

Het zaligverklaringsproces voor de in 2014 in Syrië vermoorde pater Frans van der Lugt loopt al. Dat zegt zijn Syrische ordegenoot Ziad Hilal deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Hilal woonde sinds 2009 met Van der Lugt in de stad Homs. Rome-correspondente Marta Petrosillo sprak met hem over zijn herinneringen aan de Nederlandse priester. Komende zondag is het precies vijf jaar geleden dat twee gewapende mannen hem in het centrum van de belegerde stad vermoordden.

'Het proces voor Frans van der Lugt is al begonnen'

Vijf jaar is ook de termijn die normaliter in acht wordt genomen voordat er een zaligverklaringsproces wordt geopend voor een overledene. Gevraagd of het tijd is om dat voor Van der Lugt te doen, antwoordt Hilal: “Ik was onlangs in Rome en pater Assouad (in 2014 overste van de jezuïeten in Syrië, red.) heeft me verklapt dat het proces al is begonnen.”

“Christenen en moslims bezoeken voortdurend pater Frans' graf en het wordt beschouwd als een gezegende plek”
- Pater Ziad Hilal s.j.

Volgens Hilal was Frans van der Lugt “niet alleen voor de Kerk een martelaar”. Hij is volgens de priester “voor de Syriërs van welk geloof dan ook nu al heilig. Christenen en moslims bezoeken zijn graf voortdurend en het wordt beschouwd als een gezegende plek”.

Naast Ziad Hilal komen deze week in KN nog drie mensen aan het woord die Frans van der Lugt persoonlijk kenden: jezuïet Jan Stuyt, vertaalster Cilia ter Horst en de in Nederland woonachtige Syrische christen Sam Louis.