<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Zelfs nu is er hoop voor de Ierse Kerk’

KN Redactie 23 augustus 2018
image
Afgelopen weekend werd er nog druk gewerkt aan het podium in Phoenix Park in Dublin. Paus Franciscus draagt hier zondag de slotmis op van de Wereldgezinsdagen. (Foto: CNS)

Terwijl de recente misbruikschandalen in de VS de Wereldkerk door elkaar schudden, staat paus Franciscus op het punt Ierland te bezoeken. Op 25 en 26 augustus is hij in dat land om de Wereldgezinsdagen af te sluiten, die dinsdag in Dublin geopend werden. De paus zal tijdens zijn bezoek ook een ontmoeting hebben met Ierse misbruikslachtoffers.

Beladen

Opnieuw gaat de paus een beladen bezoek tegemoet. Bisschop Brendan Leahy van Limerick noemt zijn komst een “cruciaal moment” voor de Ierse Kerk. Die kampt met een verlies van vertrouwen na de schandalen rond misbruik door priesters en religieuzen van de laatste decennia. Daarnaast voelen Ierse katholieken zich gehavend door de uitkomst van het referendum van 25 mei, waarbij een grote meerderheid van de Ieren voor verruiming van abortuswetgeving stemde.

Tweede pausbezoek Ierland

Het is de tweede keer dat een paus Ierland bezoekt, een land met een katholieke ziel. Maar dit bezoek zal totaal anders zijn dan dat van paus Johannes Paulus II in 1979, zegt Breda O’Brien. Ze is docente, columniste voor de Irish Times en lid van het IONA Institute, een katholieke denktank.

“In 1979 was Ierland een zeer katholiek land. Het land dat Franciscus nu bezoekt, is sneller geseculariseerd dan enige andere plek die ik kan bedenken. We hebben vijftig jaar secularisatie er in tien jaar doorgedrukt”, vertelt O’Brien in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

‘Kerk kan blijven inspireren’

O’Brien hoopt dat de paus de Ieren geestelijk zal aanspreken. “Het geestelijk aspect is misschien het belangrijkste: mensen helpen om de genade Gods opnieuw te ontdekken. Ik denk dat Ieren open staan voor spiritualiteit. Helaas vinden zij die niet altijd in parochies en kerken, terwijl die een hoop te bieden hebben. Als we geloven dat wij de Kerk van Jezus zijn, moet er hoop zijn. Vervolging en moeilijke tijden, waarin mensen verschrikkelijke zondes bedrijven, zijn niet nieuw in de Kerk. Maar ondanks het kwaad dat mensen doen, kan de Kerk van Christus blijven inspireren.”

>>> Lees het complete artikel in het KN van vrijdag via KNDigitaal

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.