<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zeven nieuwe heiligen

KN Redactie 14 oktober 2018
image
Officiële portretten van de zeven mannen en vrouwen die allemaal heilig zijn verklaard. (Foto: CNA)

Paus Franciscus heeft vandaag op het Sint-Pietersplein zeven mannen en vrouwen heilig verklaard.

Giovanni Battista Montini werd in 1963 gekozen tot paus. Hij leidde de katholieke Kerk tot zijn dood in 1978. Tijdens zijn pontificaat schreef hij zeven encyclieken, waarvan Humanae Vitae (Over het menselijk leven en de geboorteregeling) de bekendste is.

Oscar Romero

Aartsbisschop Romero werd op 24 maart 1980 vermoord terwijl hij de Mis vierde in een ziekenhuiskapel. Hij sprak zich uit tegen de onderdrukking van de armen door het leger aan het begin van de burgeroorlog in El Salvador (1980-1992), die bijna 75.000 levens zou eisen.

Wie zijn de andere nieuwe heiligen?

Francesco Spinelli, priester (1853-1913). Stichtte twee zustercongregaties in Italië. Zijn leven is gekenmerkt door vergeving, die hij zelf omschrijft als “wraak van een oneindige liefde”.

Vincenzo Romano, priester (1751–1831). De “priester van de arbeiders en de laatsten” was pastoor nabij Napels. Na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, zette hij zich in voor de morele en materiële wederopbouw van zijn stad.

Maria Katharina Kasper (1820–1898). De Duitse religieuze stichtte de ook in Nederland aanwezige Arme Dienstmaagden van Jezus Christus. Opvallend detail: Kasper werd in 1978 zalig verklaard door paus Paulus VI, dezelfde paus die nu met haar heilig wordt verklaard.

Nazaria Ignatia van de Heilige Theresia van Jezus (1889-1943). De Spaanse religieuze stichtte de Misioneras Cruzadas de la Iglesia, een orde die zich inzet voor missie en liefdadigheidswerk, vooral in buitenwijken van steden.

Nunzio Sulprizio (1817-1836). Leerling-smid uit het Italiaanse Pescara die jong overleed na een leven getekend door lijden. Ook hij werd door paus Paulus VI zalig verklaard. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.