fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Zeventigste wonder Lourdes erkend

KN Redactie 13 februari 2018
image
Zuster Bernadette Moriau. (Foto: AP)

De volledige genezing van een in 1980 invalide verklaarde religieuze is officieel erkend als het zeventigste wonder in Lourdes.

In 2008 ontving zuster Bernadette in Lourdes de ziekenzegen. Tussen 1968 en 1975 had ze vier operaties aan haar ruggengraat ondergaan en was uiteindelijk in 1980 invalide verklaard. Een voet was verdraaid waardoor ze permanent een spalk moest dragen en op een rolstoel was aangewezen. Vanwege de permanente pijn moest ze zware pijnstillers gebruiken.

‘Doe de spalk af’

Nadat ze na de bedevaart in haar klooster in de buurt van Beauvais was teruggekeerd in in de kapel aan het bidden was, kreeg ze een heerlijk, warm en ontspannen gevoel in haar hele lichaam. “Ik kwam terug op mijn kamer en een stem zei mij de spalk af te doen. Tot mijn verrassing kon ik lopen”, vertelt ze in een video-opname.

Wandeling

Ze deed onmiddellijk alle medische hulpmiddelen en medicijnen weg en maakte enkele dagen later een wandeling van vijf kilometer.

Grondig onderzocht

Haar verhaal is grondig onderzocht door het Internationaal Medisch Comité van Lourdes, dat er bij de huidige stand van medische wetenschap geen verklaring voor heeft. Moriaus bisschop, Jacques Benoit-Gonin van Beauvais, heeft het oordeel aanvaard en het gebeuren als wonder erkend.

Verschijningen

De erkenning komt 160 jaar na de verschijningen van de Maagd Maria aan de destijd 14-jarige Bernadette Soubirous. In opdracht van de verschijning groef het meisje in de grond waarna een geneeskrachtige bron ontstond.

Sindsdien is het Zuidfranse stadje uitgegroeid tot een wereldberoemd bedevaartsoord waar talloze genezingen worden gemeld, maar waarvan er mondjesmaat officieel als zodanig worden erkend. De voorlaatste erkenning vond plaats in 2014.

Zuster Bernadette (79) was heel verbaasd over haar genezing. “Ik heb nooit om een wonder gevraagd.”