fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Zingende monniken’ Heiligenkreuz gaan priorij stichten in Duitsland

KN Redactie 17 november 2016
image
Het kloostercomplex Neuzelle, waar acht monniken van de Oostenrijkse abdij Heiligenkreuz een nieuwe priorij gaan stichten. (Foto: Bernd Geller - stift-neuzelle.de)

De monniken van het bekende Oostenrijkse klooster Heiligenkreuz gaan een nieuwe communiteit stichten in Duitsland.

Ze besloten vorige week in te gaan op een uitnodiging van de bisschop van Görlitz om het leegstaande klooster van Neuzelle opnieuw in gebruik te gaan nemen. Dat klooster werd in 1817 genaast door de overheid van het toenmalige Pruisen.

750 jaar geleden gesticht

Er komen acht cisterciënzers van Stift Heiligenkreuz naar Neuzelle. Waar zij precies wonen kunnen, is volgens de stichting die Neuzelle tegenwoordig beheert nog niet duidelijk.

Het nabij Wenen gelegen Stift Heiligenkreuz laat weten de stichting van het dochterklooster zonder vertraging te willen voorbereiden.

Uiterlijk in 2018 moet er een priorij gesticht zijn die met Heiligenkreuz verbonden blijft. In 2018 is het 750 jaar geleden dat het klooster Neuzelle werd gesticht.

Zielzorg

De monniken moeten zich in Neuzelle bezig gaan houden met de zielzorg in parochies en rond bedevaarten. Ook moeten ze een geestelijk programma gaan aanbieden.

Neuzelle, dat ten zuiden van Frankfurt aan de Oder ligt, geldt als het noordelijkst gelegen voorbeeld van Zuid-Duitse en Boheemse barok in Europa. Het klooster is grotendeels behouden gebleven.

Succesvolle cd’s met gregoriaans

Stift Heiligenkreuz werd bekend door de succesvolle cd’s met gregoriaans die de monniken opnamen.

Vorig jaar telde de abdij, novicen inbegrepen, liefst 91 monniken. “Wij waren voor het laatst in de dertiende eeuw met zoveel. We zijn God zeer dankbaar voor deze vloed aan roepingen”, aldus de website van het klooster.

Hogeschool

Stift Heiligenkreuz werd in 1133 gesticht en is sindsdien ononderbroken door monniken bewoond geweest. Paus Benedictus XVI bezocht de gemeenschap in 2007 tijdens zijn reis naar Oostenrijk.

De abdij herbergt een naar de emeritus-paus vernoemde filosofisch-theologische hogeschool. (KNA)