<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Zorg

KWF werkt aan betere zorg voor ongeneeslijk zieken: ‘Tumor én mens behandelen’

Luuk van den Einden 28 april 2022
image
De kwaliteit van zorg voor ongeneeslijk zieke patiënten loopt achter in Nederland. Daarom is het KWF een nascholingsprogramma voor zorgpersoneel gestart. Foto: CNS - Hannah McKay, Reuters

De kwaliteit van zorg voor ongeneeslijk zieke kankerpatiënten laat te wensen over. Daarom is kankerfonds KWF een cursus begonnen om zorgverleners meer vaardigheden op dat gebied bij te brengen. Daarbij is ook aandacht voor religieuze levensbeschouwingen.

De oncologische zorg in Nederland is vooral gericht op mensen beter maken, maar heeft te weinig aandacht voor patiënten die niet meer beter worden. Palliatieve zorg – zorg voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn – is nog te veel een ondergeschoven kindje, terwijl er tegen 2040 naar verwachting zestigduizend mensen ongeneeslijk ziek zijn in Nederland.

Ontevreden

Zowel kankerpatiënten als oncologische zorgverleners vinden dat de palliatieve zorg te wensen overlaat, blijkt uit onderzoeken die kankerfonds KWF verzameld heeft. Patiënten geven aan dat ze advies bij geestelijke en lichamelijke klachten en aandacht en steun voor hun naasten het meest missen. 28 procent van de patiënten mist na het slechtnieuwsgesprek hulp van ziekenhuispersoneel. Ook een vast aanspreekpunt ontbreekt vaak.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uit onderzoek van medische kennisorganisatie Nivel blijkt dat ook oncologisch personeel zelf niet tevreden is over de palliatieve zorg. Twee derde van de ondervraagden vindt zichzelf onvoldoende geschoold op dat gebied; steun bij psychische, sociale en spirituele problemen kunnen ze niet naar behoren geven.

Docententekort

Het feit dat palliatieve zorg geen vast onderdeel van medische mbo-, hbo- en wo-opleidingen is, heeft daarmee te maken. Daarnaast is er een tekort aan goed geschoolde docenten die genoeg praktische ervaring hebben om medisch personeel op dat gebied voldoende bij te brengen.

Volgens Johan van de Gronden, directeur van het KWF, is het daarom hard nodig dat zorgverleners meer over palliatieve zorg leren. “Voor ongeneeslijk zieke patiënten is professionele, passende zorg juist in de laatste levensfase ook van essentieel belang. Dat vraagt om kennis en vaardigheden waar gerichte opleiding van zorgprofessionals voor nodig is.”

Existentiële zorg

Om dat te bewerkstelligen, heeft het KWF een nascholingsprogramma opgestart om zorgpersoneel meer te leren over zorg voor terminale patiënten. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met het Amsterdam UMC en Carend, een organisatie die zich inzet voor verbetering van de palliatieve zorg in Nederland.

Vooral de psychologische kanten van ongeneeslijk ziek zijn staan centraal tijdens de nascholing. Daarbij is ook aandacht voor de manier waarop mensen van verschillende religieuze achtergronden, zowel niet-gelovig als religieus, tegen leven en dood aankijken. “In de pilot die is gestart zit een module existentiële zorg”, legt KWF-woordvoerder Linda Sumner uit. “Hierin wordt levensbeschouwing meegenomen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Longarts Sander de Hosson, medeoprichter van Carend, vindt het een “enorme doorbraak” hoe de cursussen zorgverleners kunnen bijbrengen hoe ze “niet alleen de tumor, maar ook de mens moeten behandelen.” Het animo voor het nascholingsprogramma is dan ook groot onder zorgverleners: de eerste ronde cursussen in mei zit al helemaal vol.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.