fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zorgen om Asia Bibi na demonstraties

KN Redactie 29 maart 2016
image
Demonstranten in Islamabad eisen snelle uitvoering doodvonnissen wegens blasfemie. Foto: AP

Enkele duizenden Pakistaanse moslimfundamentalisten eisen sinds zondagavond de onmiddellijke voltrekking van alle doodvonnissen wegens blasfemie.

Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen om Asia Bibi, de christelijke vrouw die sinds 2009 in de gevangenis zit wegens blasfemie en wier doodvonnis vorig jaar door het Hooggerechtshof werd vernietigd.
De Duitse katholieke hulporganisatie Missio heeft de minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier in een brandbrief gevraagd om beschermende maatregelen voor de moeder van vijf kinderen te bepleiten bij de Pakistaanse regering, meldt KNA.

Held en martelaar

Zondagavond begon in de hoofdstad Islamabad een sit in van enkele duizenden moslimfundamentalisten. Zij beschouwen zich als aanhangers van Mumtaz Qadri, die in januari 2011 zijn baas, gouverneur Salman Taseer, vermoordde omdat hij de beruchte blasfemiewetten minstens wilde versoepelen. De voormalige lijfwacht van Taseer, die als een held en een martelaar wordt beschouwd, werd op 29 februari wegens moord op de gouverneur opgehangen. Na de voltrekking van de executie kwam het in de grote steden in Pakistan tot gewelddadigheden tussen politie en radicale moslims.

Druk op regering

Met sit ins voor het parlement en andere overheidsgebouwen willen de fundamentalisten druk uitoefenen om de blasfemiewetten ongemoeid te laten en de opgelegde doodvonnissen zo snel mogelijk uit te voeren.

Aanslag

Of er een direct verband bestaat tussen de protestactie en de bomaanslag zondagavond gericht tegen christenen, is niet bekend. De aanslag is opgeeist door Jamatuul Ahrar, een factie van de Tehreek-i-Taliban, die de sit in organiseert.

Bij de aanslag in Lahore kwamen 72 mensen, meest christenen, om het leven.

Asia Bibi

Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over het lot van Asia Bibi, de Pakistaanse christenvrouw die 2010 wegens vermeende blasfemie ter dood werd veroordeeld. Nadat het vonnis in 2014 in hoger beroep werd bevestigd vernietigde het Hooggerechtshof dat in juli vorig jaar. Omdat Asia Bibi al eerder in de gevangenis met de dood is bedreigd wordt voor haar leven gevreesd nu er actief campagne wordt gevoerd om de uitgesproken doodvonnissen zo snel mogelijk uit te voeren. (KN/KNA)

Jamatuul Ahrar, a faction of Tehreek-i-Taliban