<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Paus schrijft brief aan Chinese katholieken

Francesco Paloni 26 september 2018
image
Paus Franciscus poseert met Chinese pelgrims tijdens een algemene audiëntie in Rome.(Foto: CNS Paul Haring)

Een wederzijdse toenadering kan slechts plaatsvinden door de “praktijk van de dialoog”. Dat schrijft paus Franciscus in een boodschap aan Chinese katholieken, waarin hij uitlegt waarom het voorlopig akkoord tussen het Vaticaan en China tot stand kwam.

De paus reageert met de brief op de verwarring en de gemengde gevoelens over het onlangs gesloten akkoord over de benoeming van bisschoppen in China.

“Sommigen hebben twijfels en staan perplex. Anderen hebben het gevoel in de steek gelaten te zijn door de Heilige Stoel. Bij velen echter hebben positieve verwachtingen en hoop de overhand”, schrijft hij.

‘Authentieke herders’

Franciscus legt uit dat “ontmoeting slechts authentiek en vruchtbaar kan zijn wanneer deze plaatsvindt door dialoog”. Het voorlopig akkoord is vrucht van een langdurige en complexe dialoog tussen het Vaticaan en de Chinese autoriteiten, begonnen door paus Johannes Paulus II en voortgezet door Benedictus XVI, aldus de boodschap.

De deal moet katholieken verzekeren van “authentieke herders” en legt een stabiele basis voor de samenwerking tussen de Chinese regering en de Heilige Stoel, stelt de paus.

De kwestie over het benoemen van bisschoppen werd als eerste onderzocht om “de verkondiging van het Evangelie in China te steunen en te bevorderen, en de volledige, zichtbare eenheid in de Kerk te herstellen”, licht Franciscus toe.

Weloverwogen beslissing

De paus schrijft verder dat hij zijn beslissing nam na “een aandachtig onderzoek naar afzonderlijke persoonlijke situaties, en na te hebben geluisterd naar verschillende meningen”. “Ik heb veel nagedacht en gebeden, en heb gezocht naar het ware welzijn voor de Kerk in China.”

Franciscus vertelt hoe hij “uiteindelijk, voor Gods aanschijn en met een gerust oordeel” de beslissing nam om de zeven bisschoppen die zonder toestemming van de paus gewijd werden en daarop geëxcommuniceerd, weer op te nemen in de Kerk. Een beslissing genomen “in continuïteit met de oriëntatie van mijn directe voorgangers”.

In de boodschap roept de paus alle Chinese katholieken op om zich met elkaar te verzoenen en om medewerking te verlenen aan zijn beleid.

Volle verantwoordelijkheid

Franciscus nam dinsdag al de verantwoordelijkheid op zich voor het gesloten akkoord.

“Ik was verantwoordelijk voor de ondertekening (…) Wanneer een vredesakkoord wordt ondertekend, verliezen beide partijen iets, ze moeten iets inleveren”, lichtte hij toe tijdens de persconferentie in het vliegtuig tijdens zijn terugreis uit de Baltische Staten.

Kardinaal Zen

De emeritus-aartsbisschop van Hongkong, Joseph Zen, is tegen de deal, die hij eerder bestempelde als “uitverkoop van de katholieken”.

De 86-jarige kardinaal vraagt zich onder meer af hoe er sprake kan zijn van een “wederzijdse” dialoog met een totalitair regime en stelt dat het Vaticaan eerdere uitspraken van paus Benedictus XVI over China uit zijn verband heeft gehaald.

Die schreef in zijn brief aan de Chinese katholieken in 2007 dat “de oplossing van de bestaande problemen niet gezocht kan worden in een permanent conflict met de wettige burgerlijke autoriteiten”.

Zen stelt echter dat Benedictus ook schreef dat “tegelijkertijd (..) een overgave aan deze zelfde autoriteiten onaanvaardbaar is wanneer zij zich onrechtmatig inmengen in zaken die het geloof en de kerkorde betreffen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.