<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlands kenniscentrum kindereuthanasie op komst

KN Redactie 23 september 2016
image
Archieffoto van het Koningin Fabiola Kinderziekenhuis in Brussel. (Foto: AP)

Volgens hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen komt er nog dit jaar een Nederlands kenniscentrum voor kindereuthanasie.

Dat zegt de hoogleraar van het Universitair Medisch Centrum in Groningen in het AD.

Onderzoek

Verhagen zegt dat Nederlandse kinderartsen, die experts zijn op het gebied van euthanasie voor kinderen tussen 1 en 12 jaar, onderzoek doen naar de praktijk van beslissingen over het levenseinde van terminale kinderen tussen 1 en 12 jaar.

De Groningse hoogleraar is voorstander van de mogelijkheid tot euthanasie voor doodzieke kinderen onder de 12 jaar die ondraaglijk lijden.

Wilsonbekwaam

Euthanasie van minderjarigen is in het nieuws doordat afgelopen weekend in België een ongeneeslijk zieke minderjarige werd geëuthanaseerd. Het zou volgens ingewijden zijn gegaan om een 16- of 17-jarige, schrijft het AD.

De Nederlandse euthanasiewet uit 2002 staat euthanasie en hup bij zelfdoding onder voorwaarden toe voor pasgeborenen van 0 tot 1 jaar (het zogeheten ‘Groningen-Protocol’) en voor kinderen boven de 12 jaar. Voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar bestaat geen euthanasiemogelijkheid, omdat zij voor de wet wilsonbekwaam zijn.

‘Merkwaardige scheidsrechter’

Volgens Verhagen zou de euthanasie van de minderjarige in België in Nederland “onder de euthanasiewet zijn gevallen”.

Hij zegt benieuwd te zijn “welke methodiek is gebruikt om die wilsbekwaamheid vast te stellen”.

Volgens de Groningse hoogleraar zijn “sommige kinderen jonger dan 12 even goed of zelfs beter in staat”, “om dit soort belangrijke beslissingen te nemen”.

“De kalenderleeftijd voelt als een merkwaardige scheidsrechter. Daarom doen we daar nu onderzoek naar en volgen we wat er in België gaande is”, aldus Verhagen in het AD.

Onnodig en slecht

Volgens dr. Theo Boer, universitair docent (medische) ethiek, is kindereuthanasie onnodig en een slecht idee. In een opiniebijdrage in NRC schreef hij eerder dit jaar dat het “een illusie” is dat jonge kinderen wilsbekwaam zijn. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.