fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zuid-Afrikaanse kardinaal Napier verwerpt kardinaal Marx’ oproep tot excuses aan homoseksuelen

KN Redactie 29 juni 2016
image
De Zuid-Afrikaanse kardinaal Napier. (Foto: screenshot CNS)

De Zuid-Afrikaanse kardinaal Wilfrid Fox Napier o.f.m. verwerpt de oproep van de Duitse kardinaal Reinhard Marx dat de katholieke Kerk en de maatschappij excuses moet maken voor het onjuist behandelen van homoseksuelen.

Kardinaal Napier twitterde zaterdag: “God help ons! Straks moeten we excuses maken voor het bijbrengen dat overspel een zonde is! Politieke Correctheid (PC) is de grootste ketterij momenteel!”

‘Lieve Heer, help’

De Zuid-Afrikaanse kardinaal plaatste deze tweet als reactie op een tweet van de Afrikaanse pro-life- en pro-gezin-activiste Obianuju Ekeocha.

Zij twitterde over het interview met kardinaal Marx in The Irish Times waarin de Duitse kardinaal de katholieke Kerk en de maatschappij oproept tot het maken van excuses voor het onjuist behandelen van homoseksuelen.

“Hier gaat Kard Marx: Kerk moet excuses maken aan homoseksuelen Lieve Heer, help alstublieft Afrikaanse bisschoppen te vechten tegen de ketterij van 2016”, aldus Ekeocha.

‘Schandaal en verschrikkelijk’

Kardinaal Marx, lid van de pauselijke adviesraad K9, zei volgens The Irish Times vorige week in Dublin dat Kerk en maatschappij “sorry” zouden moeten zeggen voor het onjuist behandelen van homoseksuelen.

Tot “zeer recent”, aldus de kardinaal, waren de Kerk en de bredere maatschappij “erg negatief” over homo’s. Het was “de hele samenleving. Het was een schandaal en verschrikkelijk”.

‘Gerespecteerd’

Paus Franciscus reageerde afgelopen zondag op de terugweg van Armenië naar Rome op de recente opmerkingen van kardinaal Marx.

“Ik herhaal”, antwoordde Franciscus volgens CNA, “wat de Catechismus van de Katholieke Kerk zegt: dat zij niet moeten worden gediscrimineerd, dat zij moeten worden gerespecteerd en pastoraal begeleid. Men kan veroordelen, maar niet om theologische redenen, maar om redenen van politiek gedrag… Bepaalde manifestaties zijn een beetje te aanstootgevend voor anderen, niet?”

‘Wij zijn zondaars!’

“Maar dit zijn dingen die niets te maken hebben met het probleem”, zei de paus. “Het probleem is een persoon die een gesteldheid heeft, die goede wil heeft en die God zoekt, wie zijn wij om te oordelen? En we moeten hen goed begeleiden… dit is wat de catechismus zegt, een duidelijke catechismus.”

Hij ging verder: “Dan zijn er tradities in sommige landen, in sommige culturen die een verschillende mentaliteit over dit probleem. Ik denk dat de Kerk niet alleen vergeving moet vragen – zoals die ‘marxistische kardinaal’ zei (lacht) – niet alleen vergeving moet vragen aan de homoseksuele persoon die beledigd is. Maar ze moet ook vergeving vragen aan de armen, aan de vrouwen die uitgebuit zijn, aan kinderen die uitgebuit worden voor werk. Ze moet vergeving vragen omdat ze zoveel wapens gezegend heeft. De Kerk moet vergeving vragen omdat zij zich vele malen – als ik de Kerk zeg, bedoel ik christenen! De Kerk is heilig, wij zijn zondaars! – christenen moeten vergeving vragen voor het niet begeleiden van zoveel keuzes, zoveel gezinnen…”

‘Relaties tussen een man en een man’

In het interview in The Irish Times herhaalde kardinaal Marx wat hij eerder op de bisschoppensynodes over huwelijk en gezin heeft gezegd over homoseksuele relaties.

Volgens de Duitse kardinaal is de houding van de Kerk ten opzichte van homoseksuele relaties positiever, hoewel deze niet als huwelijk worden erkent.

“Je kan niet zeggen dat een relatie tussen een man en een man, en ze zijn trouw, dat dat niets is, dat het geen waarde heeft”, zei kardinaal Marx.

‘Objectief ongeordend’

De katholieke Kerk leert dat homoseksuele relaties “objectief ongeordend” zijn, en dat “men”, “deze mensen met respect, begrip en fijngevoeligheid” moet “behandelen”.   

“Men moet iedere vorm van onrechtmatige discriminatie vermijden. Ook deze mensen zijn geroepen om in hun leven de wil van God te volbrengen en – als zij christen zijn – de problemen die zij als gevolg van hun instelling ondervinden, te verenigen met het kruisoffer van de Heer”, aldus de katholieke Kerk in de Catechismus van de Katholieke Kerk (CKK 2358).

Strijd met natuurwet

Deze catechismus leert ook dat homoseksuele handelingen “in geen geval” kunnen worden goedgekeurd, omdat ze in strijd zijn “met de natuurwet”. 

“Homoseksuele handelingen sluiten de seksualiteit af voor de gave van het leven. Ze komen niet voort uit een ware affectieve en seksuele complementariteit”, aldus CKK 2357. (KN/LSN)