fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zuster Anima Christi: ‘Dankbaar dat ik God en medemens in Rusland mag dienen’

KN Redactie 21 juli 2016
image
Zuster Anima Christi: "Ondanks onze menselijke zwakheid kan God wonderwerken verrichten, als wij ons hiervoor openstellen." (Foto: KN - Jan Peeters)

[FOTO’S] De Nederlandse Blauwe Zuster Anima Christi is “dankbaar” voor de nieuwe taak die haar congregatie haar heeft toevertrouwd.

Maandag werd bekend dat ze provinciaal overste wordt van de communiteiten van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará in RuslandEerder was de Nederlandse, die driewekelijks een column schrijft voor Katholiek Nieuwsblad in totaal achttien jaar algemeen overste van de van oorsprong Argentijnse congregatie, een tijd waar ze “met dankbaarheid” op terugkijkt.

‘God kan wonderwerken verrichten’

In een reactie aan Katholiek Nieuwsblad zegt de zuster over haar nieuwe taak in Rusland: “Ik ben dankbaar dat ik daar nu God en medemens mag dienen. Gisteren kon ik de Mis bijwonen op het graf van de heilige Johannes Paulus II. Ik heb de missie bijzonder bij hem aanbevolen en aan de bescherming van de Moeder Gods van Kazan toevertrouwd (de beroemde icoon, waartoe veel devotie is in Rusland). Ondanks onze menselijke zwakheid kan God wonderwerken verrichten, als wij ons hiervoor openstellen.”

Vijf communiteiten, twee in Kazan

De Russische provincie van de Blauwe Zusters is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Kazan en telt in totaal vijf communiteiten.

Het moederhuis Onze-Lieve-Vrouw van Kazan staat in de gelijknamige stad. In Kazan is ook het tweede huis gevestigd, het noviciaat Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Daar helpen twee zusters jonge vrouwen met het onderscheiden van hun roeping. In 2013 begonnen twee meisjes uit het Siberische Omsk er aan hun novitiaat.

Oeljanov

Op driehonderd kilometer van Kazan wonen in Oeljanov drie zusters in de gemeenschap Maria van Alle Heiligen. Zij assisteren in een grote parochie, waar de meerderheid van de gelovigen Armeens is.

Het Siberische Omsk

De zusters van de gemeenschap van de Zalige Olympia en Laurentia in het Siberische Omsk ligt ongeveer tweeduizend kilometer van Kazan. De drie zusters van de Oekraïense Byzantijns-katholieke ritus assisteren in twee parochies van Oekraïners in de diaspora.

Khabarovsk

Op zevenduizend kilometer van Kazan ligt in Khabarovsk de verst weg gelegen Russische communiteit van de Blauwe Zusters. De aan Onze-Lieve-Vrouw van Khabarovsk toegewijde communiteit bestaat uit de Oekraïense Moeder Maria Anastasía, de Peruaanse zuster Maria Bienaventurada en de Braziliaanse Maria da Penha Alicrin. De zusters zijn actief in de parochie.

[widgetkit id=”19″]