<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zusters van Moeder Teresa gedood bij aanslag in Jemen

KN Redactie 5 maart 2016
image
Een man toont de chaos na de aanslag op het klooster van de Missionarissen van Naastenliefde in Jemen. (Foto: AP)

Bij een terroristische aanslag op hun klooster zijn vier zusters van de Missionarissen van Naastenliefde, gesticht door moeder Teresa, om het leven gekomen.

De aanslag vond plaats in de havenstad Aden. Dat bevestigt missiepersbureau Fides.

Een groep gewapende mannen drong het klooster binnen en bracht minstens zestien mensen om het leven, waaronder vier zusters. Twee van de omgekomen zusters waren afkomstig uit Rwanda, een uit India en de vierde uit Kenia.

Medewerkers

Naast de vier zusters zijn ook de chauffeur en minstens twee andere medewerkers van het klooster omgekomen bij de aanslag. Ook een aantal ouderen en gehandicapten die door de gemeenschap verzorgd werden, werden gedood.

Het is niet duidelijk of de Indiase priester Tom Uzhunnallil nog in leven is. Hij verbleef in het klooster nadat zijn kerkgebouw in Aden in september 2015 in brand werd gestoken.

Reactie paus

Paus Franciscus reageerde vanochtend via staatssecretaris Pietro Parolin op de aanslag. De paus is “geschokt en diep verdrietig” over het bericht van de moord op de vier zusters en twaalf anderen.

Hij betuigt zijn nabijheid en solidariteit met de Missionarissen van Barmhartigheid en “bidt dat de nutteloze slachtpartij gewetens zal wakker schudden, zal leiden tot een ommekeer en alle partijen zal inspireren om de wapens neer te leggen en voor een weg van dialoog te kiezen”.

Machtsstrijd

Wat het motief is voor de terroristische aanslag op het klooster is onbekend. In Jemen vindt al jarenlang een gewelddadige machtsstrijd plaats tussen de regering van het land en de Houthi’s, een sjiitische rebellenbeweging.

Ook al-Qaeda vecht in Jemen om de macht. Het land is een kweekvijver voor de terroristische organisatie, met name het zuiden. Een deel van de stad Aden werd in juli 2015 ingenomen door troepen die trouw zijn aan de huidige president Abdel Rabbo Mansour Hadi. 

Katholieke minderheid

In Jemen is de islam staatsgodsdienst. 99,1% van de ruim 26 miljoen inwoners is islamitisch. Het aantal katholieken in het land wordt geschat op ongeveer duizend. De meeste van hen zijn buitenlandse werknemers afkomstig uit Azië. (KN/Fides)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.