fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zwitserland verleent asiel aan kopten die veroordeeld zijn voor vermeende belediging van de islam

KN Redactie 10 september 2016
image
Vier koptische studenten uit Egypte krijgen asiel in Zwitserland. (Foto: Morning Star News/Fides)

Zwitserland heeft begin september asiel verleend aan vier koptische studenten die in Egypte veroordeeld zijn tot vijf jaar cel vanwege vermeende belediging van de islam.

Dat meldt het Vaticaanse missiepersbureau Fides.

Turkije

De koptische studenten werden in februari door een Egyptische rechtbank veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege vermeende belediging van de islam.

Hoewel het Egyptische ministerie van Justitie beloofd had om de rechtszaak te heroverwegen, vluchtten de vier koptische studenten in april naar Turkije, omdat voor hen positieve ontwikkelingen in de zaak uitbleven.

Ondergedoken

In Turkije hebben de vier koptische studenten bijna vijf maanden ondergedoken gezeten. Door hulp en bemiddeling van mensenrechtenorganisaties kregen de vier koptische studenten een speciaal humanitair visum waarmee ze Zwitserland binnen konden komen.

‘Eerste en enige land’

De directeur van Middle East Concern, een van de organisaties die de koptische studenten heeft geholpen, is de Zwitserse autoriteiten dankbaar voor de hulp.

Volgens directeur Daniel Hoffmann was Zwitserland “het eerste en enige land” dat positief reageerde op het verzoek van de organisaties om deze koptische studenten asiel te verlenen. (KN/Fides)