fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zwitserse bisschop niet vervolgd na aangifte homo-organisatie

KN Redactie 20 mei 2016
image
Een kantonrechter heeft het oordeel van het OM bevestigd dat mgr. Vitus Huonder niet vervolgd hoeft te worden voor het citeren van het Oude Testament over homoseksuele daden.

De Zwitserse bisschop Vitus Huonder wordt niet vervolgd voor het citeren van het Oude Testament met betrekking tot homoseksuele daden. Dat melden volgens kath.net Zwitserse media.

De Zwitserse koepel van homo-organisaties Pink Cross deed in augustus 2015 aangifte tegen de bisschop van Chur, die haat zou hebben gezaaid.

‘Niet genoeg aanknopingspunten’

Het Openbaar Ministerie legde de zaak vorig jaar al stil. Huonders uitspraken voldeden, zo stelde het, niet aan alle criteria om van een strafbare daad te kunnen spreken. Volgens het OM ontbraken daarvoor de vereiste ‘indringendheid’ en ‘eenduidigheid’.

Tot datzelfde oordeel is nu de kantonrechtbank gekomen, waar Pink Cross bezwaar had aangetekend. In het oordeel staat dat er “niet genoeg aanknopingspunten” zijn gevonden om van strafbaar gedrag van de bisschop te kunnen spreken.

Leviticus: ‘een gruwel’

Deze gaf vorig jaar in een lezing in Duitsland een overzicht van bijbelpassages die verband houden met huwelijk, gezin en seksualiteit.

Steen des aanstoots was voor Pink Cross dat de bisschop daarin twee verzen uit het oudtestamentische boek Leviticus aanhaalde. Daarin wordt geslachtelijke omgang tussen twee mannen een “een gruwel” (Lv. 18,22) en “een afschuwelijke daad” (20,13) genoemd. Mannen die dit doen “moeten ter dood worden gebracht”, staat er te lezen (idem).

De bisschop merkte na het citeren op dat deze, samen met andere bijbelpassages, “de goddelijke ordening” geven “die voor de omgang met seksualiteit geldt”.

‘De vraag van homoseksualiteit’

Met betrekking tot “de gelijkgeslachtelijke praxis” zouden enkel deze passages al voldoende zijn “om de vraag van homoseksualiteit vanuit het zicht van het geloof de juiste draai te geven”, aldus mgr. Huonder.

Catechismus van de Katholieke Kerk

Overigens verwees de bisschop in een voetnoot naar de passages over homoseksualiteit in de Catechismus van de Katholieke Kerk (2357-2359). Daarin worden homoseksuele daden afgekeurd als “intrinsiek ongeordend”, maar wordt ook opgeroepen “iedere vorm van onrechtmatige discriminatie” van mensen bij de “homoseksuele neiging diepgeworteld” is te vermijden en hen “met respect, begrip en fijngevoeligheid” te behandelen.

Verontschuldigingen bisschop

De bisschop verontschuldigd zich later “bij alle mensen” die zich door zijn uitlatingen over homoseksualiteit “gekwetst gevoeld hebben”.

Zijn toespraak over huwelijk, gezin en seksualiteit was op een plek “niet doordacht”, zei hij in een interview met boulevardkrant Blick. Als hij die vandaag zou houden, zou hij “uitvoeriger becommentariëren en de hele voordracht eerst aan iemand voorleggen”.

Dreigbrief met pistoolkogel

De bisschop ontving na de lezing bedreigingen, waaronder een anonieme dreigbrief met een pistoolkogel. Een lekengroep en zijn hulpbisschop namen het daarentegen voor mgr. Huonder op. (kath.net/KN)