<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Onderzoek

Een jaar lockdown (3): ‘Uiteindelijk gaat het om aandacht voor jongeren’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 maart 2021
image
Een jongen geniet van al het herfstblad dat hij samen met andere jongeren bij elkaar heeft geveegd op een begraafplaats, een van de diaconale activiteiten voor jongern van M25 Veghel. Foto: M25 Veghel

Jongeren raken door de coronamaatregelen steeds meer gestrest, eenzaam en soms zelfs depressief. Lukt het de Kerk om er juist nu voor de generatie van de toekomst te zijn? We peilen de ervaringen in het land in een korte serie. In de derde aflevering: katholieke jongerenwerkers in de parochies. “Interactie is nodig.”

Uit een rondgang door katholiek Nederland blijkt dat er grote verschillen bestaan in hoe de parochies binding houden met jongeren. Op sommige plekken is alles stilgelegd uit angst voor besmetting, tijdgebrek of gebrek aan animo onder de jongeren. Andere parochies geven aan het zicht op jongeren kwijt te raken; positieve verhalen zijn er echter ook.

Contact houden

Bij M25 Veghel is het beeld tamelijk rooskleurig. De Veghelse jongerengroep organiseert diaconale activiteiten door en voor kerkelijke en buitenkerkelijke jongeren. Bestuursvoorzitter Marie-José Keurlings vertelt dat ze overwegend enthousiaste jongeren ontmoet.

“Ik zie in ieder geval geen depressies bij onze groep van 28 jongeren. Soms krijg ik wat minder reacties dan vóór de crisis, maar het lukt ons altijd nog om met iedereen contact te houden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De groep kijkt vooral naar wat wel kan, vertelt Keurlings. En dat is volgens haar nog best veel. Ze geeft voorbeelden als het opschonen van kerkhoven voor Allerzielen, lekkernijen uitdelen op de lokale markt, kerstkaartjes voor eenzame mensen maken of meehelpen bij het sinterklaasfeest.

“Ik voel me genoodzaakt om M25 levend te houden. Want wat blijft er anders van over wanneer straks alles weer mag?”, vraagt Keurlings zich af.

Onderdeel van de parochie

“Veel jongeren komen uit de vormselgroep,” vervolgt ze. “Maar de meesten laten zich niet meer in de kerk zien. Het zicht van de Kerk op hen is dus sowieso weg. Daarom hebben we een paar dagen geleden nog aan onze pastoor gevraagd om eens binnen te lopen tijdens onze activiteiten. Op een ontspannen manier elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan, zodat we elkaar leren kennen en voelen wat er leeft. Want hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich onderdeel van onze parochie gaan voelen?”

IJsjes uitdelen, kerstkaarten maken, krollen smeren en begraafplaats schoonvegen; veel diaconale activiteiten voor jongeren zijn wel mogelijk, vindt M25.

Geloof uitdragen door iets te doen

Keurlings denkt dat een deel van het succes van M25 ligt in het feit dat het hier gaat om echt contact in de eigen omgeving van de jongeren. “Verder overvoeren we de jongeren niet. Gewoon samen het geloof uitdragen door iets met de handen te doen, medemenselijkheid in de brede zin van het woord; dat doet wat met jongeren.”

Interactie is nodig

Maurice Lagemaat is jongerenwerker in ’t Gooij. “Interactie is voor pubers noodzakelijk,” zegt hij. “De puberteit kan ook niet meer worden ingehaald.” Lagemaat probeert daarom zoveel mogelijk met zijn jongeren te ondernemen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In deze tijd is hij druk met de ‘veertigdagenchallenge’: de jongeren krijgen iedere dag een opdracht om een uur iets voor een ander te doen. “Ze worden hier enthousiast van en gaan hun ervaringen met elkaar delen.”

Diaconie en goede gesprekken

Hij vertelt ook over de diaconale activiteit van jongeren die tekeningen maakten op de ramen van een verzorgingstehuis. “De jongeren tekenden bijvoorbeeld bloemen, de ouderen – aan de andere kant van het raam – kleurden ze in. Per telefoon hadden ze contact met elkaar.”

Uiteindelijk gaat het volgens hem ook om aandacht. Daarom gaat hij soms met twee jongeren tegelijk wandelen op de hei. Maar ook over de zoomsessies is hij niet ontevreden. “Doordat jongeren in hun eigen omgeving zitten, voelen ze zich vertrouwd en krijgen we vaak goede gesprekken.”

Een andere positieve ontwikkeling is dat vanuit behoefte aan aandacht en aan zingeving, oud-vormelingen ook weer aanhaken, ziet Lagemaat: het biedt weer nieuwe kansen.

> Katholiek Nieuwsblad deed uitgebreid onderzoek naar de staat van de Kerk in Nederland na een jaar corona. Meer hierover lees je in onze thema-editie van deze week! Nieuwsgierig naar wat wij nog meer te bieden hebben? Neem een (proef)abonnement.

> Lees hier ook de eerdere afleveringen in deze serie!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.