Uit een nieuw onderzoek van het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew blijkt dat bijna de helft van de naar schatting 280 miljoen mensen die buiten hun geboorteland leven, christen is.
De resultaten van het onderzoek werden maandag gepubliceerd en gaan over het jaar 2020, het laatste jaar waarover de cijfers tot nu toe beschikbaar zijn.
Van alle mensen die buiten hun geboorteland leven, is 47% christen, 29% moslim, gevolgd door mensen zonder religie (13%), hindoes (5%), boeddhisten (4%) en joden (1%).
In de afgelopen dertig jaar is het totale aantal migranten met 83% gestegen, sneller dan de wereldwijde bevolkingsgroei van 47%, aldus Pew. Hoewel het aantal christelijke migranten de afgelopen drie decennia met 80% is toegenomen, is de totale religieuze samenstelling van migranten wereldwijd sinds 1990 relatief stabiel gebleven, blijkt uit het onderzoek.
Een groot percentage van de christelijke migranten wereldwijd – 27%, ofwel 35,4 miljoen – woont in de Verenigde Staten. Duitsland en Rusland volgen als de twee meest voorkomende bestemmingen.
Christenen vormen een groter deel van de migranten dan van de wereldbevolking (30%). Mexico is het land waar de meeste christelijke migranten vandaan komen (9% van het totaal). Volgens het onderzoek migreren zij het vaakst naar de Verenigde Staten.
“Migranten gaan vaak naar landen waar hun religieuze identiteit al overheerst”Tweet dit!
Andere belangrijke routes voor christelijke migranten zijn die van Rusland naar Oekraïne en vice versa, van de Filippijnen naar de Verenigde Staten, van Rusland naar Kazachstan en van Polen naar Duitsland.
Met name in Spanje is de christelijke migrantenpopulatie volgens het onderzoek in de laatste dertig jaar fors gestegen: van minder dan 500.000 in 1990 naar bijna 4,2 miljoen in 2020. Deze groei werd voornamelijk veroorzaakt door migratie vanuit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ook vanuit Roemenië zochten in deze periode veel christelijke migranten hun toevlucht in Spanje.
In sommige landen die sinds 1990 veel christenen zagen vertrekken, zoals Rusland en Mozambique, is hun aantal in 2020 weer gestegen doordat de grotere politieke stabiliteit in die landen er in de afgelopen decennia toe heeft geleid dat migranten terugkeerden.
Moslims migreerden in 2020 het vaakst vanuit Syrië. Uit het onderzoek blijkt ook dat moslims vooral migreren naar plekken in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Hoewel joden een kleiner percentage van alle migranten wereldwijd uitmaken, blijkt uit het onderzoek wel dat een op de vijf joden buiten het eigen geboorteland woont. Dat is veel meer dan christenen (6%), moslims (4%), hindoes (1%), boeddhisten (4%) en niet-gelovigen (2%).
In het onderzoek wordt ook opgemerkt dat migranten vaak naar landen gaan waar hun religieuze identiteit al overheerst. Veel moslims gaan bijvoorbeeld naar Saoedi-Arabië, en veel joden naar Israël. Christenen en niet-gelovige migranten hebben dezelfde top drie van bestemmingen: de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland. (Vertaling Susanne Kurstjens)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.