fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Onderzoek

Vernieuwing in tijden van kerksluiting: ‘Het is 5 over 12. Durf in beweging te komen’

KN Redactie 13 februari 2020
image
Bisschop Jan Liesen van Breda is een voorvechter van parochievernieuwing. "De tijd is rijp." Foto: KN - Jan Peeters

Ook in het bisdom Breda wordt gefuseerd en moeten kerken dicht. Tegelijk groeit er echter iets nieuws, zegt bisschop Jan Liesen deze week in Katholiek Nieuwsblad in een interview over parochievernieuwing.

Die term doet de laatste jaren ook in Nederland veel de ronde. Mgr. Liesen is er een voorvechter van; onlangs nog stelde hij een vicaris-generaal voor parochievernieuwing aan.

Centraal in vernieuwing staat volgens hem de persoon van Christus, die “het heilige beginsel” en “onze identiteit” is.

‘Een echt verlangen naar verandering’

Kijkend naar zijn eigen bisdom, zegt hij dat er “iets broeit”: “Enerzijds is er een echt verlangen naar verandering. En aan de andere kant is er een zoeken om het oude op een nieuwe manier te doen. Zeg maar een andere vlag op de oude lading. De eersten willen zelf veranderen, voor de anderen gaat het om een truc, waarbij ze zelf buiten schot blijven.”

Vernieuwing, benadrukt hij, gaat echter “niet om het in stand houden van structuren, maar om mensen naar Christus brengen”. Nederland “is zelf missieland en we zijn allemaal betrokken in de zending van Christus”.

Structuren niet verketteren

Tegelijk wil hij structuren niet “verketteren”: “Ooit waren ze een uiting van echt geloof. Helaas zien de meeste mensen in onze samenleving enkel de versteende buitenkant van het geloof en hebben ze geen idee wat christen zijn inhoudt.”

“Ik zag hier en daar al vuur. Nu zie ik een doorbraak naar het grotere geheel. Kennelijk is de tijd rijp en zien we hier God aan het werk”
- Mgr. Jan Liesen, bisschop van Breda

Toch is er hoop, benadrukt hij. Binnenkort nemen in Oudenbosch een kleine duizend mensen deel aan de conferentie Als God renoveert over parochievernieuwing. “Er is iets geweldigs aan de gang en wij mogen daarbij zijn. Dat maakt me nederig en tegelijkertijd geeft dat een enorme verantwoordelijkheid om het goed te doen.”

“Ik zag hier en daar al vuur. Maar beperkt, lokaal. Nu zie ik een doorbraak naar het grotere geheel. Kennelijk is de tijd rijp en zien we hier God aan het werk.”

‘God in het middelpunt zetten’

Hij hoopt mensen te kunnen stimuleren “God in het middelpunt” te zetten “in plaats van onze eigen activiteiten”. Dan “ontvangen wij wat Hij voor ons heeft. Vraag is hoe we mensen kunnen helpen om die weg samen te gaan, want het is geen 5 vóór 12, maar 5 óver 12. We moeten in beweging durven komen”.

Lees het hele interview met mgr. Liesen in KN van deze week.

Meer lezen:

Bisdom Breda krijgt vicaris-generaal voor parochievernieuwing
Nieuw verschenen boek ‘belangrijk instrument voor vernieuwing geloofsopbouw’