<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Onderzoek

Waar moet het naartoe met Maria van Renkum?

KN Redactie 12 juni 2020
image
Het beeld van Maria van Renkum in de parochiekerk van het Gelderse dorp. De kerk wordt mogelijk gesloten; parochianen proberen die open te houden. Screenshot: YouTube.com - Gerrit van den Berg

Er bestaat een eeuwenlange traditie van pelgrimages naar het beeld van Maria van Renkum. De parochie overweegt echter de te dure bedevaartkerk in het Gelderse dorp af te stoten. De Renkumse parochianen proberen die ten koste van alles open te houden.

De deadline waarop zij een overtuigend en financieel onderbouwd reddingsplan rond moeten hebben, nadert echter: vanwege de coronacrisis kregen ze uitstel tot september, maar de parochie behoudt zich het recht voor intussen naar andere oplossingen te zoeken. Dat blijkt uit een uitgebreide reportage in Katholiek Nieuwsblad van deze week.

Onderhoudskosten

De Z. Titus Brandsmaparochie overweegt sluiting van drie Gelderse dorpskerken, waaronder de Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingkerk in Renkum. De onderhoudskosten zijn niet meer op te brengen, stelt het bestuur. Het vreest dat de onderhoudsachterstand van de kerk uit de jaren twintig van de vorige eeuw, te groot is.

“Helaas geven veel mensen hun steun, maar niet hun geld”
- John Bartels, Stichting Maria van Renkum

De door parochianen in het leven geroepen stichting Maria van Renkum echter, denkt met een businessplan het toerisme naar Renkum meer leven in te kunnen blazen. Dat moet geld opleveren waarmee de kerk gered kan worden, zegt voorzitter John Bartels in Katholiek Nieuwsblad.

Veel geld nodig

Hij geeft toe dat dat ambitieus is: voor onder meer restauratie van de kerk en uitvoering van het plan is 360.000 euro nodig. Hoeveel daarvan al binnen is, wil Bartels niet zeggen, maar: “Helaas geven veel mensen hun steun, maar niet hun geld.”

‘Helaas niet meer voldoende inkomsten’

Pastoor Henri ten Have van de Titus Brandsmaparochie zou een eventuele sluiting van de kerk erg jammer vinden, zegt hij desgevraagd, maar “wij hebben als parochie helaas niet meer voldoende inkomsten om deze dure kerk te onderhouden”.

Reactie aartsbisdom Utrecht

Het aartsbisdom Utrecht erkent de waarde van Maria van Renkum, maar zegt bij kerksluitingen geen uitzonderingen te willen maken voor een specifieke bedevaartsplaats: “Veel kerken in ons bisdom hebben wel iets bijzonders. Wij kunnen niet zomaar met elke kerk rekening houden”, aldus woordvoerder Hans Zuijdwijk.

Maria van Renkum verplaatsen naar kapel?

Pastoor Ten Have hoopt dat als het tot sluiting zou komen, het middeleeuwse genadebeeld een plek in een goedkoper te onderhouden kapel in Renkum kan krijgen. Dat ziet de stichting vooralsnog echter niet zitten. “In zo’n klein kapelletje is geen ruimte om met mensen bij elkaar te komen, dat werkt niet”, stelt Bartels. “We gaan er gewoon alles aan doen om onze kerk te behouden.”

Lees de hele reportage over Maria van Renkum in onze editie van deze week.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.