<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pasen

Paus wast gevangenen de voeten: ‘Het leven zou mooi zijn als we ons haasten om elkaar te helpen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 april 2023
image
Traditiegetrouw waste paus Franciscus op Witte Donderdag de voeten van mensen die zich in moeilijke situaties bevinden. Op 6 april 2023 ging hij terug naar de jeugdgevangenis die hij op zijn eerste Witte Donderdag als paus ook bezocht. Foto: CNS - Vatican Media

Jezus laat nooit iemand in de steek; Hij is gekomen om iedereen te redden, te dienen en te begeleiden, zei paus Franciscus op Witte Donderdag tegen meer dan tachtig gevangenen in een jeugdgevangenis in Rome. Tijdens de Mis waste hij de voeten van twaalf jonge mannen en vrouwen.

Paus Franciscus heeft er een vaste gewoonte van gemaakt om de Mis op Witte Donderdag te vieren met mensen die zich in moeilijke omstandigheden bevinden, zoals gevangenen, gehandicapten of migranten. Zijn eerste heilige Mis op Witte Donderdag als paus vond ook plaats in de Casal del Marmo-gevangenis aan de noordwestelijke rand van Rome.

Folkloristisch

De paus zei tegen de aanwezigen dat wanneer mensen naar de lessen van Jezus zouden luisteren, ze zich zouden haasten om elkaar te helpen in plaats van zich tegen elkaar af te zetten en anderen te gebruiken. “Het leven zou zo mooi zijn”, sprak hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Anderen helpen en de hand reiken zijn “menselijke, universele gebaren, maar ze komen uit een nobel hart”. De plechtigheid van de voetwassing “is niet iets folkloristisch”, zei de paus. Het is een gebaar dat laat zien “hoe we met elkaar om moeten gaan”.

De paus sprak over de zorg of angst zo’n gebaar niet waardig te zijn. “Ieder van ons kan zeggen, ‘Maar als de paus wist wat er in mijn binnenste is…’. Maar Jezus weet het en Hij houdt van ons zoals we zijn, en Hij wast de voeten van ieder van ons.” Jezus “wordt nooit bang van onze zwakheden”, omdat Hij “al betaald heeft” voor onze zonden: “Hij wil ons alleen begeleiden, Hij wil ons bij de hand nemen zodat het leven niet zo moeilijk voor ons zal zijn.”

Met rolstoel en wandelstok

Minder dan een week nadat hij uit het ziekenhuis werd ontslagen waar hij met een luchtweginfectie was opgenomen, arriveerde de paus in een witte Fiat bij de gevangenis. Hij werd in een rolstoel de kapel binnengebracht en bleef tijdens de Mis grotendeels zitten.

Klik op de pijltjes om door de foto's te scrollen. | Foto's: CNS - Vatican Media

Na zijn homilie liep paus Franciscus met behulp van een wandelstok naar tien jonge mannen en twee jonge vrouwen die op een verhoogd platform bij het altaar zaten. Ze waren van verschillende nationaliteiten, etnische achtergronden en geloofsovertuigingen.

Op het platform kon de paus hun voeten wassen en kussen zonder tot heel laag bij de grond te hoeven buigen.

Pasta en chocolade-eieren

Na de Mis zegende de paus een plaquette voor de kapel die was gewijd aan de zalige Pino Puglisi, een uitgesproken anti-maffiapriester uit Sicilië, die in 1993 werd vermoord.

https://www.kn.nl/donaties/

Een aantal jonge gevangenen gaf de paus een geschenk dat ze in de gevangenis hadden gemaakt: een houten kruis, koekjes en pasta. De paus deelde op zijn beurt rozenkransen en chocolade-eieren uit aan enkele van de aanwezigen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.