fbpx

Geef om katholieke journalistiek

doneer

Titus Brandsma: Een heilige voor onze tijd

Op 15 mei 2022 heeft paus Franciscus de in Dachau vermoorde Friese pater Titus Brandsma heilig verklaard.

Wie was hij? Wat maakt deze heiligverklaring bijzonder? Lees er alles over op deze pagina!

Titus Brandsma

Bestel nu!

Ons exclusieve themanummer over Titus Brandsma is nu te bestellen via onze webwinkel. Ook vindt u daar noveenkaarsen en kaarten.

Nieuws

Wie was Titus Brandsma?

De wonderen zijn de wereld nog niet uit...

Titus Brandsma wordt heilig verklaard op basis van een wonder op zijn voorspraak.

Michael Driscoll, een 76-jarige priester uit Florida, leed in 2004 aan een dodelijke vorm van kanker. Kort na de diagnose kreeg hij een klein stukje van Brandsma’s pij, dat hij iedere dag op zijn hoofd legde. Er werden 84 lymfeklieren en één speekselklier werden bij Driscoll verwijderd, waarop 35 dagen bestraling volgde. Zijn overlevingskansen na tien jaar werden op niet meer dan 10 tot 15 % geschat. >> Meer lezen

Een voorpagina met een bijzondere betekenis

De voorpagina van het Titus Brandsma-themanummer van Katholiek Nieuwsblad is gemaakt door kunstenaar Paul van Dongen, die wekelijks de serie Wie zeggen de mensen dat Ik ben maakt met schrijver Willem Jan Otten.

Van Dongen wilde niet de “somberheid van Dachau” verbeelden, maar ging voor een jonge, hoopvolle Titus. Hoofdredacteur Anton de Wit bezoekt hem in zijn atelier in Tilburg voor het verhaal achter de voorpagina.

Een noveen voor Titus

Onze speciale KN-noveenkaars met de beeltenis van Titus Brandsma erop, geeft 9 dagen licht. Te gebruiken voor een zogeheten noveengebed; een speciaal gebed tot God – veelal op voorspraak van een (kandidaat-)heilige – dat negen dagen lang elke dag herhaald wordt. Dat kan bijvoorbeeld met dit gebed van Titus zelf:

“Ik ben gelukkig in mijn leed

Omdat ik het geen leed meer weet

Maar ‘t alleruitverkorenst lot,

Dat mij vereent met U, o God”

Heilige Titus Brandsma, bid voor ons!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email