fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Titus Brandsma

Kardinaal Eijk: ‘Praktische Brandsma voorzag de tekenen van zijn tijd’

Francesco Paloni 17 mei 2022
image
Kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht. Foto: Bisdom Luxemburg

Titus Brandsma was een “praktische mysticus”, die heilig is geworden omwille van zijn getuigenis van Christus en het Evangelie. Dat zei kardinaal Wim Eijk maandag tijdens een speciale dankviering voor Brandsma’s heiligverklaring in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek.

Tijdens de Mis, die onder anderen werd geconcelebreerd door bisschop Gerard de Korte van Den Bosch, gaf de aartsbisschop van Utrecht een gedetailleerde weergave van het leven van de nieuwe Nederlandse heilige.

Voorbeeld voor hedendaagse gelovigen

De kardinaal, die in het Engels preekte, omschreef Brandsma als een “zeer praktische mysticus” en een voorbeeld voor hedendaagse gelovigen.

“Hij was een echte organisator. Hij had een leidende rol in verschillende organisaties, stichtte middelbare scholen van zijn orde en gaf als rector magnificus leiding aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen in het studiejaar 1932-1933”, aldus Eijk tijdens zijn homilie.

Tekenen van de tijd

Volgens de kardinaal verstond Brandsma al in een vroeg stadium de tekenen van zijn tijd. Brandsma “besefte zeer goed dat West-Europa en ook Nederland al van God en zijn Kerk aan het afdwalen waren. Dit opende de geesten voor neo-heidense ideologieën als de nazi-ideologie.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Eijk stond tijdens zijn homilie ook stil bij de rol die Brandsma had als adviseur van de Nederlandse katholieke organisatie van journalisten. “Hij riep in januari 1942 redacteuren van katholieke kranten op om geen advertenties te plaatsen van de NSB. Als gevolg hiervan viel het oog van de bezetter op hem.”

Ten koste van zijn leven

Hoewel de nieuwe heilige zich zeer bewust was van de risico’s die hij liep, durfde hij toch zijn leven op het spel te zetten, zei Eijk.

“Titus Brandsma is niet heilig geworden omdat hij op zo’n moedige wijze protesteerde tegen de nazi-ideologie. Het tegenovergestelde is waar: Titus Brandsma getuigde van Christus en zijn Evangelie, ten koste van zijn eigen leven. Omdat hij al heilig was, een man was die compleet aan God toebehoorde.”

Moed om te getuigen

De kardinaal noemde Brandsma een groot voorbeeld voor gelovigen “in de hedendaagse seculiere cultuur, die hij negentig jaar geleden al voorzag. Er is tegenwoordig ook moed nodig om te getuigen van Christus en zijn Evangelie, in het bijzonder in bepaalde beroepen”.

Volgens Eijk vonden de praktische acties en het getuigenis van Brandsma hun oorsprong in “zijn mystieke innerlijke leven van gebed. Hier ontving Titus Brandsma de inspiratie en de moed om te strijden, ten koste van zijn eigen leven, tegen de heidense nazi-ideologie en getuige te zijn van Christus.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1