Titus Brandsma zou de patroonheilige van de journalisten moeten zijn, vindt paus Franciscus. Hij heeft beloofd actie te ondernemen naar aanleiding van een open brief die katholieke journalisten hem daarover in mei vorig jaar stuurden.
Op 15 mei 2022 werd de Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma heiligverklaard. Enkele dagen daarvoor stuurden vier journalisten – Hendro Munsterman (ND), Emmanuel Van Lierde (Tertio), Wilfred Kemp (KRO) en Anton de Wit (KN) – aan paus Franciscus een open brief waarin ze hem vroegen Brandsma meteen ook tot patroonheilige van de journalisten te benoemen.
Titus Brandsma was bij leven namelijk werkzaam in de journalistiek en diende ook als geestelijk adviseur van de Nederlandse Rooms-Katholieke Journalistenvereniging. Hij stierf in 1942 in Dachau, nadat hij was opgepakt omdat hij katholieke media had opgeroepen geen advertenties van de NSB af te drukken.
Zeven maanden na de heiligverklaring zat Emmanuel Van Lierde bij paus Franciscus voor een interview over verschillende onderwerpen. Bij die gelegenheid vroeg hij hem of het verzoek, dat door honderden katholieke journalisten is ondertekend, enige kans heeft.
“Ja, daar ben ik het mee eens. Met dat voorstel ben ik het helemaal eens”, antwoordde paus Franciscus daarop. Vervolgens beloofde hij contact op te nemen met het Dicasterie voor de Heiligverklaringen “om te zien wat mogelijk is”.
“Het zou me zeker een genoegen zijn”, besloot de paus. Hij merkte daarbij nog op dat ook Maximiliaan Kolbe, een Duits-Poolse priester die in 1941 vermoord werd in Auschwitz, eveneens in aanmerking zou kunnen komen als patroon voor de journalisten. Kolbe verzette zich in de media tegen het nazisme en werd daarom naar een concentratiekamp gestuurd.
De huidige patroonheilige voor de journalistiek is Franciscus van Sales (1567-1622), omdat hij uitgebreid over het geloof schreef. Volgens de journalisten achter de open brief over Titus Brandsma zou de karmeliet echter een geschiktere patroon zijn, omdat Franciscus van Sales geen journalist in de moderne zin van het woord was.
Het gesprek tussen Emmanuel Van Lierde en paus Franciscus is te lezen in zijn recente boek Paus Franciscus – De conservatieve revolutionair. Een interview met Van Lierde over dit boek verschijnt binnenkort bij Katholiek Nieuwsblad.