fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Titus Brandsma

Titus Brandsma helpt feit van fictie te scheiden op sociale media, zegt Filipijnse kardinaal

Luuk van den Einden 14 juni 2022
image
De heilige Titus Brandsma werd in Dachau vermoord omdat hij in opstand kwam tegen nazistische propaganda. Foto: Nederlands Carmelitaans Instituut Boxmeer

Kardinaal Jose Advíncula roept Filipijnse jongeren op om te strijden tegen nepnieuws op sociale media. Daarbij noemt hij de onlangs heiligverklaarde Titus Brandsma als inspiratiebron voor jongeren.

Rondom de Filipijnse presidentsverkiezingen, die op 9 mei door Bongbong Marcos gewonnen werden, is een “waarheidscrisis” ontstaan, ziet kardinaal Jose Advíncula, de aartsbisschop van Manilla. Marcos is de zoon van oud-president Ferdinand Marcos, die de Filipijnen in de jaren zeventig onder strenge krijgswetten bestuurde. Op sociale media portretteert Marcos junior die jaren als een gouden tijd, terwijl in werkelijkheid mensen die kritisch waren tegenover de overheid met geweld onderdrukt werden.

Overspoelen met Gods Woord

Tijdens een recente dankviering in Quezon City ter ere van de heiligverklaring van Titus Brandsma vroeg kardinaal Advíncula de aanwezige jongeren om sociale media “te gebruiken om te evangeliseren en pal voor de waarheid te gaan staan.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Als er mensen zijn die sociale media gebruiken om te bedriegen en leugens te verspreiden, moeten wij dat bestrijden door hen met Gods Woord te overspoelen”, sprak de kardinaal. Daarbij erkende hij dat dat geen makkelijke taak is, maar desalniettemin benadrukte hij dat “als de waarheid op het spel staat, je mond houden en apathisch blijven een zonde is.”

Titus als inspiratie

Kardinaal Advíncula verwees als voorbeeld naar Titus Brandsma, die op 15 mei heilig werd verklaard. De karmeliet en journalist riep katholieke redacties op om nazistische propaganda uit hun bladen te weren en moest dat in 1942 in Dachau met de dood bekopen. De kardinaal sprak de hoop uit dat Filipijnse jongeren zich laten inspireren door zijn “onvermoeibare zoektocht naar de waarheid.”

“Laten we de heilige Titus volgen in zijn onwankelbare moed om onveranderlijke waarheden te verkondigen”, aldus de kardinaal. Desinformatie en nepnieuws baren mediadeskundigen en de Filipijnse bisschoppenconferentie grote zorgen vanwege hun “negatieve impact op de democratie” in het land, met name rondom de verkiezingen.

Titus Brandsma Award

Dat een Filipijnse kardinaal naar een Nederlandse heilige verwijst, lijkt misschien wat vreemd, maar net als hier is Titus ook onder Filipijnse katholieken erg bekend en populair. Titus is namelijk de patroonheilige van Filipijnse provincie van de karmelieten. In het land wordt ook ieder jaar de Titus Brandsma Award uitgereikt aan journalisten die zich inzetten voor waarheidsgetrouw nieuws.

Bron: Fides, Catholic News Service