fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Titus Brandsma

Titus Brandsma is nu ook beschermheilige van Oss

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 augustus 2022
image
Zondag 31 juli werd Titus Brandsma uitgeroepen tot patroonheilige van Oss door bisschop Gerard de Korte. Foto: Facebook Titus Brandsmaparochie

Hij was al sinds 5 november 2015 ereburger van Oss. Zondag riep bisschop Gerard de Korte de recent heiligverklaarde Titus Brandsma ook uit tot stadspatroon van Oss. De plechtigheid vond plaats binnen en buiten de St. Jozefkerk.

“Is anno 2022 zijn hartstochtelijk zoeken naar God niet ook de opdracht van onze Kerk: het omzien naar mensen die onder een gesloten hemel leven?” vroeg de bisschop van Den Bosch zich af tijdens de viering.

De Korte noemde Titus een “katholieke emancipator” die tijdens de periode dat hij in Oss leefde veel goeds voor de armen deed. “Dat velen inspiratie mogen vinden bij de wereld- en ereburger Titus bij hun zoeken naar sociale gerechtigheid”, zei hij.

image
Kunstenares Katinka Waelbers maakte een silhouet van Titus Brandsma. Het kunstwerk werd zondag onthuld. Foto: Facebook Titus Brandsmaparochie

Silhouet

Na het voorlezen van het officiële decreet werd een kunstwerk van Katinka Waelbers onthuld. De Ravensteinse kunstenares heeft een groot silhouet van Titus gemaakt voor aan een wand van de kerk.

Titus is de tweede patroonheilige van Oss. Eerder werd de heilige Willibrordus al tot stadspatroon uitgeroepen.

Een inspirerend voorbeeld

Het initiatief tot het uitroepen van Titus als patroonheilige van Oss komt van karmeliet en pastor Tom Buitendijk van de Titus Brandsmaparochie en pastoor Roland Kerssemakers van de Willibrordusparochie.

“Dat een heilige tot beschermheilige van een stad of gemeente wordt uitgeroepen betekent vanuit gelovig perspectief dat hem om bescherming en hulp gevraagd kan worden”, legt initiatiefnemer Tom Buitendijk uit in een interview met Brabants Dagblad. “Maar dat geldt niet alleen voor katholieken, zoals Titus Brandsma zich ook niet alleen voor gelovigen inzette. ‘Hij is belangrijk geweest voor de hele stad.’”

https://www.kn.nl/donaties/

De pastoor noemt hem “een inspirerend voorbeeld” bij “het streven naar een samenleving van harmonie en eenheid. Zijn zorg dat ook de ‘gewone man’ bestaanszekerheid kent, is een hedendaagse opdracht. Titus als beschermheilige zien, geeft ons een voorbeeld van manier van leven waarin iets van heiligheid te zien is”, aldus Buitendijk in het interview.