<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Titus Brandsma

Zij waren erbij: ‘Titus was meer dan een verzetsheld’

Francesco Paloni 16 mei 2022
image
De groep bestaande uit vijftig Nederlandse jongeren tijdens de heiligverklaring van Titus Brandsma. Foto: Luc Georges

Tussen de circa 50.000 gelovigen die zondag aanwezig waren bij de heiligverklaring van Titus Brandsma, waren ook honderden pelgrims uit Nederland. Zo ook enkele jongeren, die naar Rome afreisden met zo’n vijftig leeftijdsgenoten.  

Hij heeft net zijn koffer van de bagageband in Schiphol afgehaald. Lucas Albuquerque (22) uit Haarlem keert vermoeid maar verheugd terug uit Rome, waar hij samen met zo’n vijftig andere jongeren de heiligverklaring van Brandsma heeft bijgewoond.

‘Een heilige die mij aanspreekt’

“Ik kende Titus Brandsma niet echt”, zegt hij via de telefoon. “Maar in de aanloop naar zijn heiligverklaring ben ik veel over hem te weten gekomen. Het is een heilige die mij erg aanspreekt. In zijn zwakheid kon hij toch sterk zijn. Zo hielp hij in het concentratiekamp anderen aan eten, en at als laatste, terwijl hij een erg zwakke gezondheid had. Ik vind het zelf moeilijk om mijn zwakheden te accepteren, en hij kon dit heel goed.”

image
Lucas Albuquerque (rechts): "Titus is een heilige die mij erg aanspreekt. In zijn zwakheid kon hij toch sterk zijn"

Voor Albuquerque was het de eerste keer op het Sint-Pietersplein. “Heel onwerkelijk, zo vooraan”, zegt hij. Hoewel het moment waarop Brandsma heilig werd verklaard erg kort was, vond hij het mooi om daarbij aanwezig te zijn. “Ook onze bedevaart zal mij bijblijven, we hebben een kerk in Rome bezocht waar Titus ook zelf is geweest. Het was bijzonder om op de plek te bidden, waar Titus ook heeft gebeden.”

‘Liefde voor zijn vijanden’

Ook Eric Venneker (27), seminarist van het seminarie Redemptoris Mater in Nieuwe Niedorp, was voor het eerst aanwezig op het Sint-Pietersplein. “Het was heel speciaal”, zegt hij via de telefoon vanuit het vliegveld in Rome. “Zo vaak gebeurt het niet dat een Nederlander heilig wordt verklaard, laat staan om daar bij te mogen zijn.”

image
Eric Venneker (links): "Tijdens zo’n gebeurtenis voel je je deel van de Wereldkerk, die een is. Dat geeft moed voor de toekomst"

Het was voor Venneker bijzonder om de talrijke gelovigen te zien die zondag aanwezig waren op het Sint-Pietersplein. “Dat helpt om niet alleen te denken aan de Kerk in Nederland, die steeds kleiner wordt. Ik bereid me voor op het priesterschap, en je bent daarbij erg geconcentreerd op de Nederlandse Kerk met haar problemen. Tijdens zo’n gebeurtenis voel je je deel van de Wereldkerk, die een is. Dat geeft moed voor de toekomst.”

Wat Venneker ook opviel, was de aanwezigheid van de vele jongeren die de plechtigheid bijwoonden. “Al die jongeren zijn geraakt door een of andere heilige. Dat helpt mij om door de bril van het geloof naar de toekomst te kijken. Christus laat de Kerk niet in de steek. Hij roept elke dag nieuwe mensen. Niet alleen om christen te zijn, maar om heilig te worden. Dat is ten slotte ieders roeping.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kracht om te vergeven

Voor Venneker is Brandsma meer dan een verzetsheld, een beeld waarmee de nieuwe heilige vaak mee wordt vereenzelvigd. “Volgens mij wilde hij niet per se een verzetsheld zijn, hij wilde gewoon christen zijn. Ik denk dat dit ook een voorbeeld kan zijn, om tegen de stroom in te gaan. Titus wilde een zijn met Christus, dit was te zien in zijn leven.”

Vooral dit aspect raakt de jonge seminarist het meest. “Titus had liefde voor zijn vijanden. Ikzelf ben niet zo. Maar als Christus in jou leeft, kan je degene vergeven die je doodspuit, hoe verschrikkelijk dit ook kan zijn. Je krijgt de kracht om te vergeven, om liefde te hebben voor degenen die jou haten.”

‘Je voelt de eenheid’

Rafaela Albuquerque (20) uit Schagen, reisde samen met haar broer Lucas ook mee naar het Vaticaan. Ze is nog in Rome, waar ze tot vrijdag zal blijven. “De Mis op het plein was ontzettend mooi. Je voelde een eenheid met de mensen om je heen, iedereen stond er voor dezelfde reden. Er was een hele goede sfeer. We hebben veel nieuwe mensen leren kennen, ze kwamen allemaal voor Titus.”

image
Rafaela Albuquerque (rechts): "De Mis op het plein was ontzettend mooi. Je voelde een eenheid met de mensen om je heen, iedereen stond er voor dezelfde reden"

Albuquerque kon zondag heel dichtbij paus Franciscus komen, toen hij de gelovigen begroette op het Sint-Pietersplein. Het was een moment dat ze niet snel zal vergeten.

In het spoor van Titus

De drie bedevaartgangers reisden samen met een groep van vijftig jongeren mee, die voornamelijk afkomstig zijn uit verschillende Neocatechumenale gemeenschappen in parochies van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Ook de seminaristen van het seminarie Redemptoris Mater uit hetzelfde bisdom reisden mee.

De groep begon de bedevaart reeds in Nederland, en bezocht daarbij belangrijke plaatsen uit het leven van Brandsma, zoals kamp Amersfoort en Nijmegen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.