<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus tot nieuwe kardinalen: dienstwerk vraagt om ervaring van Gods liefde

Catholic News Service 7 oktober 2019
image
De nieuwe kardinalen Jean-Claude Hollerich van Luxemburg, Fridolin Ambongo Besungu van Kinshasa en Juan Garcia Rodriguez van Havana lopen in processie met de paus tijdens het consistorie van afgelopen zaterdag.. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Tijdens de plechtigheid  waarin dertien nieuwe kardinalen gecreëerd werden, herinnerde paus Franciscus de nieuwe en bestaande leden van het kardinalencollege eraan, hoe hun dienstwerk afhangt van hoezeer God van hen houdt en hun zijn barmhartigheid heeft betoond.

“Totdat ik ervaar dat ik een onderwerp van Gods barmhartigheid ben, kan ik zijn liefde niet begrijpen”, sprak de paus op 5 oktober tijdens het consistorie. Dit is een gebedsdienst waarin hij dertien geestelijken uit dertien verschillende landen persoonlijk verwelkomde in het kardinalencollege.

Gods liefde en barmhartigheid ervaren

“Een persoon ervaart Gods liefde of niet,” zei hij. En “als ik die niet ervaar, hoe kan ik die dan delen, ervan getuigen, haar aan anderen overdragen?”

“Ben ik barmhartig naar deze of gene broeder of zuster, die bisschop, die priester? Of haal ik hen steeds naar beneden door mijn houding van veroordeling of onverschilligheid?”, vroeg hij, toevoegend dat het een maatstaf is voor toewijding aan het dienstwerk.

“Zoveel ontrouwe daden van kerkmensen zijn begonnen bij het gebrek aan de wetenschap zelf ook barmhartigheid te hebben ontvangen. Zij beginnen ook bij de gewoonte je ogen af te wenden, de gewoonte van onverschilligheid.”

Vleesgeworden barmhartigheid

De meditatie van de paus bij de ceremonie was gericht op de vele manieren waarop God zijn liefde en zijn zorg voor zijn kinderen heeft laten zien.

In feite, zei hij, “is de barmhartigheid van de Heer niet een sporadische gelegenheidsemotie, maar is ze standvastig. Het lijkt inderdaad de houding van zijn hart te zijn, waarin Gods genade mens is geworden.”

Jezus is de barmhartige verlosser van de mensheid, sprak de paus. “Hij is de mens geworden wil van God om mannen en vrouwen die door de zonde worden geteisterd te zuiveren. Hij is de ‘uitgestrekte hand van God’ die ons zieke vlees aanraakt en dit werk voltooid door de kloof van scheiding te overbruggen.”

Onverschilligheid en smoesjes als antwoord

Terwijl God is “doordrenkt van barmhartigheid,” zegt paus Franciscus, lijken veel mensen, zelfs Jezus’ leerlingen, geen barmhartigheid te kennen; ze verzinnen smoesjes of zijn onverschillig.

Daarom, zei hij, “vraag ik van jullie, broeders kardinalen en kandidaat-kardinalen: zijn jullie je er terdege van bewust altijd voorgegaan en vergezeld te zijn door zijn genade?”

Zonder deze ervaring van zijn liefde kan het niet begrepen worden, uitgelegd of gedeeld worden, zei hij.

Zijn bloed vergieten

“De bereidheid van een kardinaal om zijn eigen bloed te vergieten, zoals gesymboliseerd wordt door de kleur van jullie kleding, is verzekerd wanneer ze geworteld is in dit bewustzijn van de aan jou betoonde barmhartigheid en de mogelijkheid om op jouw beurt barmhartig aan anderen te betonen. Anders kan men niet trouw zijn”, aldus de paus.

Nieuwe missionaire kardinalen

De paus vroeg de nieuwe kardinalen te bidden dat de apostel Petrus voor hen zou voorspreken zodat zij een “barmhartig hart zouden hebben, om getuigen te zijn van Hem die gunstig naar ons omkeek, ons heiligde en uitstuurde naar iedereen met zijn evangelie van redding.”

Door dertien prelaten te kiezen uit dertien verschillende landen (acht van hen religieuzen) heeft de paus naar eigen zeggen een signaal af willen geven. Hij wilde wijzen op “de missionaire roeping van de Kerk die blijft verkondigen dat God alle mannen en vrouwen op aarde liefheeft en barmhartig naar hen omziet.” De ceremonie van 5 oktober viel in de buitengewone Missiemaand.

Kardinaal Miguel Angel Ayuso Guixot, voorzitter van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, sprak namens de nieuwe kardinalen. Hij zei de paus: “Het is een beetje een consistorie van religieuzen!”

Trouwe en eerlijke medewerking

“De Kerk is een missionaire Kerk die Gods genade en goede nieuws overal wil brengen, maar vooral aan hen die lijden door geweld of onrechtvaardigheid”, aldus kardinaal Ayuso.

De nieuwe kardinalen bidden om meer barmhartige harten, om verwondingen te kunnen genezen en een inclusieve cultuur en dialoog te promoten, zei Ayuso. Hij merkte op dat 4 oktober de feestdag van Sint-Franciscus was en haalde een uitspraak van deze heilige aan: “Het enige wapen van christenen is hun nederige geloof en concrete, barmhartige liefde voor alle schepselen.”

Kardinaal Ayuso beloofde de paus ook “onze trouwe en eerlijke medewerking” en ondersteuning bij “de missie die de Heer u heeft toevertrouwd.”

Feiten rondom het nieuwe kardinalencollege

Door het consistorie zijn er nu wereldwijd 225 kardinalen; 128 zijn jonger dan 80 jaar en mogen dus stemmen in een conclaaf.

Nadat de kardinalen de geloofsbelijdenis uitspraken en trouw en gehoorzaamheid zworen aan de paus en zijn opvolgers, kwamen zij één voor één naar paus Franciscus om hun biretta, hun kardinaalsring en de toewijzing van hun titelkerk in Rome te ontvangen. Zo worden ze deel van de Romeinse geestelijkheid.

Naast de 67-jarige kardinaal Ayuso, een Spaans lid van de Missionarissen van Comboni, ontvingen de volgende twaalf prelaten hun rode hoed van de paus:

— Jose Tolentino Calaca de Mendonca, Vaticaans archivist en bibliothecaris, Portugees, 53.
— Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, aartsbisschop van Jakarta, Indonesie, 69.
— Juan Garcia Rodriguez, aartsbisschop van Havana, 71.
— Fridolin Ambongo Besungu, aartsbisschop van Kinshasa, Congo, en lid van de broeders Kapucijnen, 59.
— Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg, Jezuïet, 61.
— Alvaro Ramazzini Imeri, bisschop van Huehuetenango, Guatemala, 72.
— Matteo Zuppi, aartsbisschop van Bologna, Italië, 63.
— Cristobal Lopez Romero, aartsbisschop van Rabat, Marokko, Spaans lid van de Salesianen, 67.
— Michael Czerny, ondersecretaris van de sectie Migranten en vluchtelingen bij het Dicasterie ter Promotie van Integrale Menselijke Ontwikkeling, Canadese jezuïet, 73.
— Michael Fitzgerald, een Engelse Missionaris van Afrika, voormalig voorzitter van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog en later als nuntius in Egypte, 82.
— Sigitas Tamkevicius, emeritus-aartsbisschop van Kaunas, Litouwen, Jezuïet, 80.
— Eugenio dal Corso, emeritus-bisschop van Benguela, Angola, een Italiaans lid van de congregatie Arme Dienaren van de Goddelijke Voorzienigheid, 80.

Lees hier de analyse van KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo over wat opvalt aan de benoeming van deze dertien nieuwe kardinalen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.