<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Aanvullende aanklachten in Vaticaans proces

Cindy Wooden - CNS 3 april 2023
image
Alessandro Diddi, de openbare aanklager van het Vaticaan, tijdens een van de zittingen rondom de financiële schandalen in het Vaticaan. Foto: CNS - Vatican Media

De openbare aanklager van het Vaticaan heeft aanvullende aanklachten ingediend tegen vier van de verdachten die sinds juli 2021 terechtstaan voor hun vermeende rol in de mislukte investering van het Vaticaan in onroerend goed in Londen.

Alessandro Diddi, de aanklager, kondigde de nieuwe aanklachten eind vorige week aan bij het einde van de 54e zitting van het proces.

Getuigenissen en nieuwe informatie

Raffaele Mincione, Gianluigi Torzi en Enrico Crasso worden beschuldigd van omkoping in aanvulling op de oorspronkelijke aanklachten die verduistering, fraude en het witwassen van geld omvatten. Ook Fabrizio Tirabassi, voormalig ambtenaar van het staatssecretariaat van het Vaticaan, wordt beschuldigd van corruptie, afpersing, verduistering, fraude en ambtsmisbruik.

Diddi zei dat de nieuwe aanklachten het gevolg zijn van getuigenissen tijdens het proces en van nieuwe informatie die aan het licht kwam toen het onderzoek naar de tien beklaagden werd voortgezet.

Vastgoeddeal

Een belangrijk punt in het proces is de rol die de beklaagden hebben gespeeld bij het overtuigen van het Vaticaan om te investeren in het pand aan de Londense Sloane Avenue en in te stemmen met een structurering van de deal die het Vaticaan uiteindelijk meer dan 200 miljoen dollar heeft gekost.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook kardinaal Angelo Becciu, die plaatsvervangend staatssecretaris was toen de deal werd gesloten, staat terecht. Hij wordt er ook van beschuldigd Vaticaanse fondsen te hebben verduisterd en doorgesluisd naar een liefdadigheidsorganisatie geleid door zijn broer, Tonino Becciu. Deze laatste is nu ook gedaagd, en moet op 19 april voor de Vaticaanse rechtbank verschijnen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.