fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Becciu welkom bij aankomend consistorie, maar waarschijnlijk niet terug van weggeweest

Luuk van den Einden 23 augustus 2022
image
Kardinaal Becciu op een foto uit 2018. Naar eigen zeggen is de van verduistering beschuldigde kardinaal uitgenodigd voor het aankomende consistorie. Foto: CNS - Paul Haring

Kardinaal Angelo Becciu is door de paus uitgenodigd om deel te nemen aan het consistorie van aanstaande zaterdag. De uitnodiging betekent volgens een Vaticaanse bron niet noodzakelijk dat Becciu de rechten terugkrijgt die hij in 2020 moest afstaan.

Kardinaal Becciu maakte deze zondag zelf bekend dat hij is uitgenodigd voor het consistorie dat op 27 augustus plaats zal vinden. Tijdens het vieren van een Mis in het Italiaanse plaatsje Golfo Aranci, waar Becciu op vakantie is, vertelde hij de aanwezigen dat hij de dag ervoor gebeld werd door de paus, die meldde “dat ik mijn taken als kardinaal weer mag vervullen en de aankomende vergadering met de kardinalen in Rome mag bijwonen”, aldus Becciu.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vastgoedschandaal

Op 24 september trad Becciu terug als prefect van het Dicasterie (toen nog Congregatie) voor de Heiligverklaringen en deed hij eveneens afstand van zijn rechten als kardinaal. Beide deed hij op verzoek van paus Franciscus, aangezien hij beschuldigd werd van betrokkenheid bij het Londense vastgoedschandaal.

Becciu werd ervan beschuldigd een ton verduisterd te hebben. Zelf heeft hij altijd zijn onschuld volgehouden. Momenteel loopt er een Vaticaanse rechtszaak over het schandaal. Dat maakt de uitnodiging des te opmerkelijker, aangezien er nog geen oordeel geveld is over zijn eventuele schuld.

Eerherstel

De uitnodiging hoeft echter niet noodzakelijk eerherstel te betekenen. Elise Ann Allen van Crux haalt een anonieme Vaticaanse bron aan die het vermoeden uitspreekt dat Vaticaanse ingewijden denken dat Becciu’s uitnodiging betekent dat hij wel aan het aankomende consistorie mag deelnemen, maar dat dat niet hoeft te betekenen dat hij ook zijn rechten terugkrijgt.

Hoewel hij zijn rechten heeft neergelegd, is Becciu nog steeds kardinaal. Volgens Vatican News zijn de rechten van een kardinaal niet verbonden met zijn deelname aan het kerkelijk leven. Dat betekent dus dat ook een kardinaal zonder rechten uitgenodigd kan worden voor bijeenkomsten van zijn evenknieën, zonder dat dat iets aan zijn situatie verandert.

Pauselijke bedoelingen

Aangezien paus Franciscus kardinaal Becciu tijdens een persoonlijk telefoongesprek uitgenodigd heeft, weten Vaticaanse functionarissen er dus niet het fijne van, schrijft Allen. Daardoor blijft het onduidelijk met welke bedoelingen de paus Becciu heeft gevraagd en of hij in de toekomst zijn eerherstel zal ontvangen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Na het consistorie van 27 augustus volgen twee dagen waarin alle kardinalen paus Franciscus’ curiehervormingen bespreken. Ook dat is Allen opgevallen: Becciu’s beschuldiging is de eerste keer dat een kardinaal voor de Vaticaanse rechtbank moet verschijnen, wat als een mijlpaal in Franciscus’ hervormingen gezien wordt.