<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Begrip en kritiek na afzeggen pausbezoek aan Mariabeeld

Salvatore Cernuzio 7 december 2020
image
Vorig jaar bracht paus Franciscus nog wel een bezoek aan het Mariabeeld vlakbij de Spaanse Trappen in Rome. Foto: CNS Photo - Paul Haring

In het door de coronapandemie zo zwaar getekende jaar 2020 is nu ook een bij de Romeinen zeer geliefd evenement afgezegd: het bezoek dat de paus traditioneel op 8 december bij gelegenheid van het feest van de Onbevlekte Ontvangenis brengt aan het Mariabeeld op Piazza Mignanelli, op een steenworp afstand van de Spaanse Trappen.

Achter gesloten deuren

Het is een traditie die al 62 jaar teruggaat. Elk jaar trotseren honderden gelovigen, onder wie veel zieken, de decemberkou om samen met de paus te bidden bij het beeld.

Juist om te voorkomen dat het publiek, ondanks de in Italië geldende coronamaatregelen, toch samendromt op het kleine plein, heeft Franciscus besloten het evenement dit jaar te annuleren. Hij zal nu achter gesloten deuren een gebed uitspreken.

Risico op besmetting

Dat werd bekend gemaakt door Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni. Hij zei: “De keuze om dinsdag niet naar het Piazza di Spagna te gaan voor het traditionele eerbetoon aan Maria Onbevlekt Ontvangenis, heeft te maken met de voortdurende gezondheidssituatie en met het feit dat we elk risico op besmetting door groepsvorming willen voorkomen.”

De paus zal dus “privé” bidden. Waar hij dat zal doen, is niet bekend gemaakt. Mogelijk doet hij dat in de Sint-Pieter, of misschien in de kapel van Domus Santa Marta waar aan de linkerkant een bronzen beeld staat van Maria met het kindje Jezus op de arm.

Begrip en kritiek

Veel mensen juichten de keuze van Franciscus toe om zijn verantwoordelijkheid te nemen jegens de inwoners van de stad waar hij de bisschop van is.

Desondanks was er kritiek uit de traditionalistische hoek. Het gebed had volgens die mensen best georganiseerd kunnen worden met enkel genodigden, of op een later tijdstip met afsluiting van het hele gebied rond het standbeeld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Grote devotie

In ieder geval zal paus Franciscus met pijn in het hart tot zijn keuze zijn gekomen. Vanaf het begin van zijn pontificaat heeft hij blijk gegeven van een grote devotie voor het Mariabeeld. Dat werd gemaakt door architect Luigi Poletti en beeldhouwer Giuseppe Obici ter ere van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

Dat dogma werd in 1854 afgekondigd door paus Pius IX met de constitutie Ineffabilis Deus. Het was ook Pius IX die de wens uitsprak dat er in Rome een standbeeld zou worden opgericht. Daardoor zouden ook toekomstige generaties aan deze gebeurtenis herinnerd worden.

Jaarlijks bezoek van de paus

De inauguratie van het beeld was in 1856. Paus Pius XII bracht als eerste een eerbetoon door bloemen aan Maria te sturen. Het jaarlijkse gebed op 8 december was echter een idee van paus Johannes XXIII. Elke paus na hem ging ermee door, te beginnen bij Paulus VI die er bad bij de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie (8 december 1965).

Franciscus heeft het voorbeeld van zijn voorgangers gevolgd. Hij voegde er nog een extra element aan toe, namelijk een bezoek aan de basiliek van Santa Maria Maggiore om een eerbetoon te brengen aan de Salus Populi Romani, de Maria-icoon waarvan gezegd wordt dat die geschilderd is door de evangelist Lucas.

Wel een bloemenkrans

Ook al bezoekt de paus het Mariabeeld bij de Spaanse Trappen morgen niet, één traditie gaat wel door: zoals elk jaar zullen brandweerlieden vroeg in de ochtend naar het plein gaan. Daar beklimmen ze een vier meter hoge ladder om een bloemenkrans aan de arm van Maria te hangen.

De vicaris van Rome, kardinaal Angelo De Donatis, heeft intussen aan de Romeinen gevraagd om thuis te blijven en daar te bidden. Hij stuurde daartoe ook een speciaal Mariagebed toe. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.