fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Bisdom Rome schrapt alle Missen en kondigt gebedsdag aan

KN Redactie 9 maart 2020
image
Paus Franciscus was tijdens het angelus op 8 maart te zien via een televisiescherm op het Sint-Pietersplein wegens het coronavirus. Foto: CNS photo/Paul Haring

Het bisdom Rome heeft alle openbare Missen tot aan 3 april geschrapt wegens de corona-uitbraak. Dit maakte de vicaris-generaal van het bisdom, kardinaal Angelo De Donatis, zondagavond bekend.

Hij volgt hiermee het decreet van de Italiaanse regering om alle openbare religieuze bijeenkomsten op te schorten. Het is nog niet duidelijk of andere bisdommen in Italië dezelfde maatregelen zullen treffen. Eerder deze week werden Missen in Milaan, Venetië, Bologna en andere Noord-Italiaanse gebieden afgezegd.

Grote beproeving

“De Kerk van Rome wil een volledig verantwoordelijke houding aannemen ten opzichte van de gemeenschap, bewust dat bescherming tegen besmetting drastische maatregelen vergt, vooral bij interpersoonlijk contact. Daarom worden alle gemeenschappelijke liturgische vieringen tot 3 april opgeschort”, aldus de kardinaal in een verklaring op 8 maart.

“Het vastenseizoen helpt ons om deze grote beproeving evangelisch te leven. Ik zegen jullie door jullie allen toe te vertrouwen aan Onze-Lieve-Vrouwe van Goddelijke Liefde”, zei De Donatis.

Persoonlijk gebed en tv-Missen

Kerken in Rome zullen open blijven voor persoonlijk gebed en priesters blijven de Missen privaat opdragen.

“Ik ben in gebed verbonden met de mensen die lijden aan de corona-epidemie”
- Paus Franciscus

De dagelijkse Mis van de paus vanuit Casa Santa Marta zal, net als vele andere Italiaanse Missen, live gestreamd worden op YouTube door Vaticans News. Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni zei zondag dat deze uitzending “iedereen die de vieringen wil volgen samenbrengt in gebed met de bisschop van Rome”.

Bisschoppen volgen regeringsdecreet

Het besluit van bisdom Rome weerspiegelt de landelijke houding van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Op 8 maart gaf de bisschoppenconferentie een persverklaring uit die uitlegde dat de Italiaanse overheid per decreet “landelijk alle openbare en religieuze ceremonies opschortte, inclusief begrafenissen, tot aan vrijdag 3 april.”

Dag van vasten en gebed

Bisdom Rome heeft alle katholieken in Rome opgeroepen tot een dag van vasten en gebed voor de slachtoffers van het coronavirus. Op deze dag, 11 maart, zal een speciale Mis op televisie worden uitgezonden.

“Ik heb de schreeuw uit onze stad, uit Italië en de hele wereld gehoord. Het is een situatie die wij niet gewend zijn, die ons zorgen baart, maar boven alles zijn we nu geroepen te leven vanuit de kracht van geloof, de zekerheid van de hoop en de vreugde van de liefde”, schreef kardinaal De Donatis in een brief van 6 maart.

“Naast het vasten willen we nabij zijn, met een teken van naastenliefde door donaties te verzamelen die we als steun aan gezondheidspersoneel willen geven. Zij geven en offeren zich ruimhartig aan de zorg voor de zieken”, zei hij.

Vaticaanse gevolgen virusmaatregelen

In het Vaticaan is één persoon besmet met het Covid-19 virus. De Vaticaanse musea zijn inmiddels gesloten tot aan 3 april. In navolging van het regeringsdecreet zijn alle Italiaanse musea, theaters, concertgebouwen, sportscholen en archeologische plaatsen gesloten. Ook de scholen en universiteiten blijven landelijk dicht tot aan deze datum.

Het Angelus van de paus werd zondag 8 maart per videoscherm uitgezonden op het Sint-Pietersplein.

Paus bidt voor zieken

Bij het Angelus bad paus Franciscus voor de zieken met het coronavirus.

“Ik ben in gebed verbonden met de mensen die lijden aan de momentele corona-epidemie, en met allen die voor hen zorgen”, zei hij.

(Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service)