fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Bisschoppen moeten goede luisteraars zijn’ zegt kersvers vrouwelijk lid Dicasterie voor Bisschoppen

Carol Glatz - CNS 28 juli 2022
image
Zuster Yvonne Reungoat werd onlangs met twee andere vrouwen benoemd tot lid van het Dicasterie voor de Bisschoppen. Op de foto bezoekt ze op 22 oktober 2021 met haar orde de paus. Foto: CNS - Vatican Media

Hoewel de perfecte bisschop niet bestaat, moet hij wel iemand zijn die weet hoe hij anderen bij het leven van de Kerk kan betrekken. Ook moet hij in staat zijn naar iedereen en alle meningen te luisteren, zegt een nieuw lid van de Dicasterie voor de Bisschoppen.

De Franse salesiaanse zuster Yvonne Reungoat werd medio juli door de paus tot lid van het Dicasterie voor de Bisschoppen benoemd. Ze sprak hierover met de Spaanse katholieke nieuwssite Vida Nueva dat het interview op 24 juli publiceerde.

Synodaliteit

“De ideale bisschop bestaat niet”, zegt de zuster. Maar hij moet een herder zijn die “dicht bij de mensen staat die hem zijn toevertrouwd. Hij moet weten hoe hij priesters, leken en religieuzen en mensen van verschillende generaties kan betrekken”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het pad van synodaliteit” is hierbij essentieel. Ze vindt dat dit een gangbare manier van de Kerk moet zijn “om de Kerk te bewegen om collegialiteit te bevorderen”.

Dertig procent wijst benoeming af

De Canadese kardinaal Marc Ouellet, hoofd van het dicasterie, vertelde eerder aan Vida Nueva dat dertig procent van de gekozen bisschoppen de benoeming afwijst.

Reungoat verklaart dit doordat veel bisschoppen de verantwoordelijkheid die de functie met zich meebrengt, zwaar vinden. Naast vreugde wordt een bisschop ook geconfronteerd met veel uitdagingen en klachten.

“Daarom denk ik dat je als bisschop moet kunnen luisteren, zowel naar degenen die dezelfde ideeën hebben als naar degenen die protesteren. Dat is niet gemakkelijk. Denk maar aan de misbruikkwestie die de afgelopen jaren het leven van de Kerk in verschillende delen van de wereld heeft gekenmerkt.”

Complementaire visie

Half juli benoemde paus Franciscus veertien nieuwe leden van het Dicasterie voor de Bisschopppen, dat de paus helpt bij de selectie van bisschoppen. Voor het eerst waren er onder de leden vrouwen: twee religieuzen en een leek.

Reungoat, voormalig generaal-overste van haar orde, denkt dat sommige standpunten en gevoeligheden van vrouwen complementair zijn aan die van de mannen.

https://www.kn.nl/donaties/

Vrouwen werken vaker nauw samen en hebben “direct contact” met mensen en situaties “ter plaatse”, legt ze uit. “We hebben kennis die vertrekt vanuit de realiteit. Deze ervaring gaat ook over luisteren en in gesprek gaan met deze realiteit.”

Het hebben van deze “complementaire visie” kan helpen om “dichter bij de realiteit te komen, die complex” en gevarieerd is, aangezien bisschoppen in verschillende delen van de wereld dienen, en het dicasterie veel informatie van de verschillende nuntiaturen moet bestuderen en onderscheiden, zo zei ze.

Vrouwen op hoge niveaus

Doordat er meer vrouwen op hoge niveaus in de Kerk vertegenwoordigd zijn, denkt de zuster dat vouwen zich meer betrokken zullen voelen. “Het betekent echter niet dat de situatie automatisch verandert. Er moet wederzijdse openheid zijn.”

Het is een pad dat zich opent door “samen te wandelen. We moeten vrouwen hun plaats geven, en deze moeten wij vrouwen ook accepteren. Want soms krabbelen we terug omdat we denken dat we de taak niet aankunnen of dat het ons niet aangaat. We moeten ook de moed en eenvoud hebben om onszelf te zijn om een pad te betreden dat zich opent”, aldus Reungoat.