Na vier jaar van inzet voor de kleinste – maar zeker niet de minste – Nederlandse ambassade ter wereld, heeft Caroline Weijers eind vorige week afscheid genomen als ambassadeur bij de Heilige Stoel. Ze wordt opgevolgd Annemieke Ruigrok, net als Weijers een ervaren diplomate.
Gisteren plaatste Caroline Weijers (1959) een foto op Twitter van haarzelf, haar man, zoons en schoondochter samen met paus Franciscus. “Op 25 augustus werd ik ontvangen door @Pontifex in het Apostolisch Paleis”, schreef ze er in het Engels bij. “Het was een ontroerend moment na vier intensieve en mooie jaren.”
On 25 August 2022, I was received by @Pontifex in the Apostolic Palace.
I was accompanied to my farewell audience by my husband, our two sons, and the partner of our eldest son. It was a moving moment after four intense and beautiful years. pic.twitter.com/cOWZoZSG3C— Caroline Weijers (@WeijersCaroline) August 28, 2022
In oktober 2018 volgde Weijers prins Jaime de Bourbon de Parma op als ambassadeur van Nederland bij de Heilige Stoel. Daarvoor had ze al dertig jaar als diplomaat gewerkt voor het ministerie van Buitenlandse zaken, onder andere in Mozambique, Zuid-Afrika, Marokko, Benin en Tunesië.
De ambassadepost in het Vaticaan is maar klein – ze bestaat slechts uit de ambassadeur plus een secretaresse – maar is zeker niet de minste. De Heilige Stoel, aldus Weijers in een interview met het Nederlands Dagblad, “is een heel bijzondere entiteit, iets tussen een multinational en een internationale organisatie, met een geweldig netwerk en dus ook met invloed.”
“Als ambassadeur kun je hier ‘brengen en halen’”, zo vertelt Weijers verder nog tegen het ND, “ik kon hier vertellen wat er in Nederland gebeurt en wat wij belangrijk vinden. Daarnaast haal ik hier informatie die voor Nederland belangrijk is.”
Ook de heikele thema’s als medische en seksuele ethiek ging ze daarbij niet uit de weg, maar, zo zegt ze: “Het is belangrijk dat mensen, partijen, organisaties en landen met elkaar in gesprek blijven. Dat is wat we hier doen. Dat betekent dat je het niet eens hoeft te zijn over alles, maar dat je wel met elkaar kunt praten en naar elkaar kunt luisteren.”
Al in december vorig jaar keurde de Nederlandse ministerraad de benoeming goed van Weijers’ opvolgster, Annemieke Ruigrok (1959). Ook zij heeft ruime diplomatieke ervaring: zij werkte eerder onder meer in Indonesië, Rusland, Hongkong en Australië. Zij zal naar verwachting ergens de komende week haar geloofsbrieven aanbieden aan de paus.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.