Vanwege de coronacrisis duurde het even, maar er is een datum voor de heiligverklaring van de Franse kluizenaar Charles de Foucauld. Paus Franciscus verklaart hem en zes anderen op 15 mei 2022 in Rome heilig.
Het wordt voor de paus de eerste publieke heiligverklaringsmis in bijna anderhalf jaar. De vooralsnog laatste vond plaats op 13 oktober 2019, toen het de beurt was aan de Britse kardinaal John Henry Newman en vier anderen.
Wel verklaarde Franciscus in april een Italiaanse lekendominicanes heilig in een zogeheten ‘equivalente heiligverklaring’. Dat is een incidenteel gebruikte bevoegdheid van pausen om buiten de normale procedure om mensen heilig te verklaren.
Franciscus maakte er tot nu toe drie keer gebruik van. Zijn voorganger Benedictus XVI deed dat een keer en diens voorganger Johannes Paulus II drie keer.
De processen van de huidige zeven kandidaat-heiligen werden in mei van dit jaar al afgerond met een zogeheten consistorie: een bijeenkomst van kardinalen die moeten bevestigen dat de juiste procedure is gevolgd.
Zij vroegen de paus vervolgens formeel om een datum vast te stellen voor de plechtigheid, maar vanwege de pandemie was dat nog niet gebeurd.
Charles de Foucauld werd in 1858 geboren. Hij liet het katholieke geloof van zijn jeugd achter zich, tot hij in Marokko geraakt werd door de toewijding van moslims aan hun geloof. Daarop keerde hij terug naar de Kerk.
De Fransman was monnik in verschillende trappistenkloosters, maar koos voor een nog soberder leven en werd kluizenaar. Uiteindelijk vestigde hij zich in Algerije, waar hij in 1916 werd vermoord door een bende rovers.
Zijn geschriften vormen de basis voor twee religieuze congregaties, die na zijn dood werden gesticht: de Kleine Zusters en de Kleine Broeders van Jezus.
Met De Foucauld worden nog zes anderen heilig verklaard. Onder hen is de Indiase leek Devasahayam Pillai. Hij werd in 1752 gemarteld en vervolgens vermoord omdat hij zijn katholieke geloof niet wilde afzweren.
De vijf andere nieuwe heiligen stichtten religieuze congregaties: de Franse priester César de Bus (1544-1607); de Italiaanse zusters Anna Maria Rubatto (1844-1904) en Maria Domenica Mantovani (1862-1934); en de Italiaanse priesters Luigi Maria Palazzolo (1827-1886) en Giustino Maria Russolillo (1891-1955).
Bron: Catholic News Service
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.