<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Digitaal onderwijs aan pauselijke universiteiten, zodat ook daklozen kunnen studeren

Carol Glatz - CNS 4 augustus 2021
image
Op deze archieffoto uit 2013 loopt een zuster loopt door de gang van de Pauselijke Lateraanse Universiteit in Rome. CNS Photo - Paul Haring

Het Vaticaan roept pauselijke universiteiten in een instructie op digitaal onderwijs mogelijk te maken, zodat ook mensen kunnen studeren die fysiek niet bij de lessen aanwezig kunnen zijn. Denk aan gevangenen, maar ook drukbezette bisschoppen.

“Door gebruik te maken van digitaal onderwijs kunnen kerkelijke faculteiten de academische vorming die ze aanbieden, verbreden.”

Zo kunnen meer mensen worden bereikt, onder meer contemplatieve religieuzen, drukbezette bisschoppen en mensen aan de randen van de samenleving. Dat schrijft de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding in een instructie over digitaal onderwijs aan pauselijke universiteiten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Drie jaar overleg

“De armen, de zieken, de gemarginaliseerden, migranten, reizigers, circusmedewerkers, staatlozen, gevangenen, mensen die alleen zijn, en mensen die op zee of op straat leven en werken zijn degenen die ondersteund en menselijk, sociaal en geestelijk geholpen moeten worden”, staat ook in de instructie die op 2 augustus verscheen en gaat gelden vanaf het begin van het nieuwe collegejaar.

Voor die instructie overlegde het Vaticaanse instituut drie jaar lang met onderwijsinstellingen, specialisten op het gebied van digitaal onderwijs en andere leden van de Romeinse curie.

“Fysiek onderwijs blijft een absolute prioriteit”
- Aartsbisschop Angelo Zani

Dat digitaal onderwijs breder mogelijk moet worden gemaakt, betekent niet dat fysiek onderwijs binnen een studentengemeenschap niet meer belangrijk is. De secretaris van de Congregatie, aartsbisschop, Angelo Zani, zei in een interview met Vatican News dat fysiek onderwijs “een absolute prioriteit” blijft.

Verplichte vakken en seminars kunnen daarom alleen fysiek worden gevolgd. Slechts een deel van het onderwijs kan online plaatsvinden. In de instructie wordt wel onderstreept hoe belangrijk het is om digitaal onderwijs mogelijk te maken voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om alle lessen fysiek bij te wonen, maar wel baat kunnen hebben bij digitale lessen.

Professionals

Zo zei Zani dat digitaal onderwijs heel goed kan werken voor onder meer religieuzen in kloosters, pastorale werkers in afgelegen gebieden, bisschoppen die “opfriscursussen” willen volgen en mensen “in de periferie”.

“Er zijn veel professionals die iets van theologische, filosofische of antropologische vorming willen ontvangen en die aankloppen bij onze instellingen. Wij kunnen niet van hen vragen dat ze fysiek aanwezig zijn als de jonge studenten die aan het begin staan van hun academische reis”, voegde Zani toe.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Veiligheid en privacy

In de instructie wordt verder benadrukt dat er harde eisen worden gesteld aan de kwaliteit, veiligheid en privacy van digitaal onderwijs. Ook moeten bronnen en literatuur beschikbaar worden gesteld.

In het geval van uitzonderlijke situaties, zoals natuurrampen maar bijvoorbeeld ook de huidige coronacrisis, kunnen studenten vrijgesteld worden van alle artikelen uit de instructie en dan wel al het onderwijs online volgen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.