fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse Musea geven drie mummies na honderd jaar terug aan Peru

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 oktober 2022
image
De Peruaanse buitenlandminister César Landa Arroyo en kardinaal Fernando Vérgez Alzaga bekijken de mummies die de Vaticaanse Musea aan Peru teruggeven. Foto: CNS - Vatican Media

De Vaticaanse musea en de regering van Peru ondertekenden maandag een overeenkomst om drie mummies terug aan Peru te geven. De mummies werden in 1925 uitgeleend voor de Wereldtentoonstelling van 1925, waarna ze in de musea bleven.

Met deze teruggave rondt het Vaticaanse Anima Mundi Etnologisch Museum een project af om menselijke resten uit de etnologische collectie te repatriëren. Want, zo is de gedeelde overtuiging, menselijke resten zijn geen kunstwerken of verzamelobjecten.

Eeuwenoude Inca’s

De exacte leeftijd van de drie menselijke resten is onbekend. Verondersteld wordt dat de mummies Inca’s van enkele eeuwen oud zijn. Ze werden gevonden op een hoogte van meer dan drieduizend meter in het Peruaanse Andesgebergte langs de Ucayali-rivier, een zijrivier van de Amazone.

image
Een close-up van een van de mummies die de Vaticaanse Musea aan Peru retourneren. De mummies zijn sinds 1925 deel van de collectie van het museum. Foto: CNS - Vatican Media

Voor een expositie over de wereldwijde katholieke missionaire activiteit werden de mummies naar het Vaticaan gestuurd. Deze expositie werd gehouden in het kader van het Heilig Jaar van 1925, dat werd geopend door paus Pius XI. De mummies stonden temidden van duizenden inheemse kunstwerken en kunst uit onder andere Canada, Australië, Oceanië, Amerika, Afrika en Azië.

Repatriëring

In 2010 startten de Vaticaanse Musea een project om de menselijke resten in hun collectie terug te brengen naar het land van herkomst. De eerste teruggave was een mummie uit Ecuador. Deze werd in 2014 geretourneerd. Drie jaar later stuurden de Vaticaanse Musea een tsantsa, een speciaal behandeld hoofd dat bij ceremonies wordt gebruikt, naar Ecuador. Volgens persbureau CNS meldden de musea destijds alleen nog drie mummies uit Peru in bezit te hebben.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Anima Mundi Museum bewaart duizenden prehistorische overblijfselen van overal ter wereld. Met een aantal inheemse gemeenschappen zijn de Vaticaanse Musea in gesprek over de repatriëring van een deel van hun kunst en kunstvoorwerpen. Met name met Canada zou dit gesprek gaande zijn, schrijft CNS. Maar, zo schrijft het persbureau, tot nu toe zijn de meeste inspanningen gericht op een beter begrip van de objecten en een betere omschrijving ervan.

‘Grootmoedig’

Met de ondertekening van de overeenkomst door kardinaal Fernando Vérgez Alzaga, voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Vaticaanstad, en César Landa Arroyo, minister van Buitenlandse Zaken van Peru, werd de teruggave van de mummies op 17 oktober geformaliseerd.

image
Maandag 17 oktober ondertekenden de Peruaanse buitenlandminister César Landa Arroyo en kardinaal Fernando Vérgez Alzaga een overeenkomst waarin de teruggave van drie mummies aan Peru geformaliseerd is. Foto: CNS - Vatican Media

Landa noemde het een “grootmoedige gebaar” van de paus om hem te ontvangen, schrijft Vatican Media in een bericht.

“De relatie tussen de Peruaanse staat en de Kerk wordt sterker omdat Peru een land is met een groot geloof. Het is gegrondvest op de culturele, religieuze en ethische bijdrage van de katholieke Kerk. Hierdoor kan ze uitdagingen en turbulente tijden het hoofd bieden, altijd op zoek naar het beste, wat het algemeen belang is”, aldus Landa.

https://www.kn.nl/donaties/