fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Duitse econome: ‘Positiever kijken naar thema Kerk en geld’

KNA 14 september 2020
image
Marija Kolak, voorzitter van de Nationale Vereniging van Duitse Coöperatieve Banken (BVR) en sinds augustus lid van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie. Foto: BVR

Economisch expert Marija Kolak zou graag zien dat er met meer begrip wordt gekeken naar de immer beladen combinatie ‘de Kerk en haar financiën’.

Tegen het Duitse katholieke persagentschap KNA zei ze vrijdag verontrust te zijn “dat de openbare discussie over het onderwerp ‘Kerk en geld’ alleen rondom schandalen geconcentreerd is”.

Uit het oog

Kolak (50) is voorzitter van de Nationale Vereniging van Duitse Coöperatieve Banken (BVR) en sinds augustus lid van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie, waar voor het eerst vrouwen zijn aangesteld als lekendeskundigen.

https://www.

Kolak zei verder dat mensen vaak uit het oog verliezen dat de Kerk enorme hoeveelheden geld doneert aan goede doelen. Dat geldt helemaal in haar vaderland Duitsland, waar de inkomsten uit de kerkbelasting vorig jaar recordhoogten bereikten.

Ze zei dat de benoemingen in het in 2014 opgerichte Secretariaat een succes waren: “In de economische raad zijn onafhankelijke deskundigen bijeengekomen, waaronder onder meer kardinalen die de wereldkerk vertegenwoordigen.”

Diversiteit

De kardinalen vertegenwoordigden de spirituele kant van de discussies, terwijl de experts het financiële deel afhandelen, zei ze. Beide perspectieven zijn belangrijk. Diversiteit houdt niet alleen verband met geslacht “maar ook met culturele achtergrond en de mix van verschillende leeftijds- en beroepsgroepen”, zei Kolak.

Het Secretariaat voor de Economie vergadert deze maand in het Vaticaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/