<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Eerherstel voor Pell? Vrijgesproken kardinaal publiekelijk ontvangen door paus 

Francesco Paloni 13 oktober 2020
image
De ontmoeting tussen paus Franciscus en kardinaal George Pell, op maandag 12 oktober. Pell was tussen 2014 en 2017 prefect van het secretariaat voor de Economie. Daarnaast was hij lid van de pauselijke adviesraad van kardinalen. (CNS photo/Vatican Media)

De Australische kardinaal George Pell is maandag door paus Franciscus ontvangen in een privé-audiëntie. De ontmoeting werd breed uitgemeten in Vaticaanse media. Hoewel er geen details zijn vrijgegeven over het gesprek, lijken de paus en zijn entourage zich opnieuw achter de vrijgesproken kardinaal te scharen.

In een filmpje is te zien hoe de paus Pell de handen schudt. Franciscus’ eerste reactie is hartelijk: “Het is een genoegen om u weer te zien.’ Nadat de twee plaatsnemen, voegt de paus toe: “Bedankt voor uw getuigenis.” Ook verwijst hij nog naar de “meer dan een jaar” die Pell doorbracht in hechtenis.

‘Een onschuldige persoon veroordeeld’

Het publiekelijk ontvangen van Pell is een duidelijk statement van het Vaticaan. De Australische kardinaal zat meer dan een jaar in de gevangenis, nadat hij was veroordeeld wegens seksueel misbruik in een van meet af aan omstreden proces. Maar in april sprak de Australische Hoge Raad hem unaniem vrij wegens gebrek aan overtuigend bewijs.

Het Hof oordeelde toen dat er “een significante mogelijkheid” was dat een onschuldige persoon was veroordeeld. De vrijspraak werd “met genoegen” ontvangen door het Vaticaan, dat in een verklaring zei altijd vertrouwen te hebben gehad in het Australische rechtssysteem. “Kardinaal Pell heeft altijd zijn onschuld volgehouden en heeft gewacht totdat de waarheid is vastgesteld.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een ‘uitroepteken’ achter de vrijspraak

Volgens ingewijden bestaat er voor de paus en zijn entourage geen twijfel over de onschuld van de kardinaal. Zo is Vaticaankenner John Allen van nieuwssite Crux van mening dat de audiëntie van Pell “een uitroepteken” is achter de vrijspraak van de kardinaal. Als dit niet zo was geweest zou de kardinaal niet een half uur met de paus om de tafel hebben gezeten.

Daarnaast zou Franciscus diep respect hebben voor de wijze waarop Pell de rechtszaak aanging: door te vertrouwen op zijn onschuld, geen beroep op privileges te doen en het rechtssysteem zijn werk te laten doen.

Beschuldigingen kardinaal Becciu

De ontmoeting tussen de paus en Pell komt ruim een week nadat Italiaanse media speculeerden dat de onlangs afgetreden curiekardinaal Angelo Becciu een grote som geld zou hebben overgemaakt naar een Australische bankrekening. Mogelijk probeerde hij het proces tegen kardinaal George Pell te beïnvloeden, was de teneur. Hoewel er nog geen bewijs is voor deze beschuldiging, is bekend dat Becciu niet blij was met het optreden van Pell.

De twee kardinalen zouden herhaaldelijk in botsing zijn gekomen over Pells pogingen de Vaticaanse financiën te hervormen, een taak die hij op uitdrukkelijke vraag van paus Franciscus op zich had genomen.

Financiële schandalen

Becciu legde onlangs zijn rechten als kardinaal neer, nadat was gebleken dat hij betrokken was bij diverse financiële schandalen in het Vaticaan. De 72-jarige kardinaal nam op verzoek van de paus ontslag als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, maar ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

Volgens Becciu zei de paus dat hij hem niet langer kon vertrouwen, en was Franciscus tijdens het gesprek waarin hij de kardinaal confronteerde met een gerechtelijk onderzoek, “erg van streek”.

Felicitaties aan de paus

De curiekardinaal diende zeven jaar als ‘sostituto’, en was hiermee na Parolin de tweede man binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat. Hij was een van de centrale figuren in het financiële schandaal rond een omstreden vastgoeddeal in Londen.

Het is dus niet verwonderlijk dat Becciu’s vertrek werd toegejuicht door Pell, die de paus kort na het aftreden van de Italiaan feliciteerde. “De Heilige Vader werd gekozen om de Vaticaanse financiën op orde te brengen. Hij speelt een langdurig spel en moet gefeliciteerd worden met de recente ontwikkelingen.”

Terugkeer naar Rome

Kort daarna vloog Pell voor het eerst sinds zijn proces weer terug naar Rome. Of zijn terugkeer verband houdt met Becciu’s ontslag is niet duidelijk. De Australische kardinaal zinspeelde al tijdens het tv-interview in april op een terugkeer naar Rome, al is de timing van zijn terugkeer wel opmerkelijk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.