fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt voor het eerst een vrouw op managementpositie Staatssecretariaat

Catholic News Service 16 januari 2020
image
Francesca Di Giovanni Foto: CNS photo - Vatican Media

Paus Franciscus heeft Francesca Di Giovanni benoemd tot ondersecretaris binnen het Vaticaanse 'ministerie van Buitenlandse Zaken'. Di Giovanni heeft een lange staat van dienst binnen het Vaticaan. Ze is de eerste vrouw die binnen het Staatssecretariaat een managementpositie vervult.

Op 15 januari maakte het Vaticaan bekend dat binnen de sectie voor Relaties met Staten, Di Giovanni de afdeling gaat leiden die zich bezighoudt met intergouvernementele organisaties en multilaterale verdragen.

Met de nieuwe benoeming zal het Vaticaanse 'ministerie', dat geleid wordt door aartsbisschop Paul Gallagher, twee ondersecretarissen hebben. Di Giovanni zal zij aan zij werken met mgr. Miroslaw Wachowski, die blijft werken op het gebied van bilaterale diplomatie.

Nooit gedacht

In een interview met Vatican News dat kort na de bekendmaking openbaar gemaakt werd, zei Di Giovanni dat er nood was aan een ondersecretaris in deze sector, maar “ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat de Heilige Vader deze rol aan mij zou toevertrouwen”.

“Het is een nieuwe rol en ik zal mijn best doen om het vertrouwen van de Heilige Vader waar te maken, maar ik hoop dat ik dat niet alleen hoef te doen”, zei ze. “Ik zou graag rekenen op de eensgezindheid die onze werkgroep tot dus ver heeft gekenmerkt.”

Di Giovanni werd geboren in Palermo en begon na haar rechtenstudie als ambtenaar bij de Sectie voor Relaties met Staten in 1993. De focus van haar werk lag bij zaken als “migranten en vluchtelingen, internationale mensenrechten, communicatie, burgerlijk internationaal recht, vrouwenrechten, intellectueel eigendom en toerisme”, aldus het Vaticaan.

Volledig deel uitmaken

Di Giovanni erkent dat haar benoeming een “besluit zonder precedent” was van de paus, maar Di Giovanni vindt dat haar nieuwe verantwoordelijkheden verbonden zijn met haar werk en niet met het feit dat ze een vrouw is. Ze hoopt met haar nieuwe rol “bij te dragen aan de realisatie van paus Franciscus’ visie” om vrouwen "volledig betrokken" te laten zijn in besluitvormingsprocessen.