<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Geen toeters en bellen, wel klokgelui: Benedictus krijgt op eigen verzoek sobere uitvaart

Luuk van den Einden 4 januari 2023
image
Benedictus' lichaam in de Sint-Pietersbasiliek, waar de afgelopen dagen al tienduizenden mensen afscheid van hem kwamen nemen. Zijn uitvaart morgen zal op zijn verzoek sober zijn. Foto: CNS - Paul Haring

Er is steeds meer bekend over de uitvaart van emeritus-paus Benedictus XVI, die morgen in Rome plaatsvindt. De plechtigheid zal lijken op de uitvaart van een zittende paus, maar op verzoek van Benedictus wel sober zijn.

Aangezien Benedictus de eerste emeritus-paus in de moderne geschiedenis is, waren veel zaken rondom zijn uitvaart nog niet vanzelfsprekend, omdat daarvoor geen protocollen bestaan. Inmiddels is er echter al veel meer bekend over de uitvaart, die morgen om half tien ’s ochtends plaatsvindt.

Aantal teksten gewijzigd

Het Vaticaan heeft laten weten dat Benedictus’ uitvaart grotendeels hetzelfde zal zijn als die van een overleden zittende paus. Zo wordt met zijn lichaam het zogenaamde Rogitum begraven, een document waarin de voornaamste gebeurtenissen uit zijn leven en pontificaat staan opgetekend. Ook de pallia (een liturgisch kledingstuk) uit zijn tijd als aartsbisschop van München en Freising en uit zijn tijd als bisschop van Rome gaan mee in de kist.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voor de uitvaartmis zijn een paar zaken aangepast door het Dicasterie voor de Goddelijke Eredienst. Een aantal teksten zijn gewijzigd vanwege het feit dat Benedictus XVI ten tijde van zijn overlijden geen ‘summus pontifex’ meer was en dat de zetel van Rome na zijn overlijden niet vacant is.

Paus Franciscus zal hoofdcelebrant zijn, maar vanwege zijn knieproblemen mogelijk niet alle onderdelen van de liturgie voor zijn rekening nemen.

Sobere plechtigheid

In zijn testament heeft Benedictus om een sobere plechtigheid gevraagd. De enige staatshoofden die op zijn verzoek aanwezig zullen zijn, zijn die van Italië en van zijn thuisland Duitsland. Wel zullen de staatshoofden van een aantal andere landen de uitvaart op eigen initiatief bijwonen, waaronder de presidenten van Polen en Slovenië en de premiers van Tsjechië en Hongarije. De Spaanse koningin Sofia en het Belgische vorstenpaar Philip en Mathilde hebben ook aangegeven te zullen komen.

De toestroom van kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders zal heel wat groter zijn. Kardinaal Wim Eijk zal de Nederlandse bisschoppenconferentie vertegenwoordigen. Namens de Belgische bisschoppenconferentie is kardinaal Jozef De Kesel aanwezig.

Duitse aanwezigheid

Morgen zullen ook heel wat van Benedictus’ landgenoten ter plekke afscheid van hem nemen. De regering van de deelstaat Beieren, waar de emeritus-paus lange tijd aartsbisschop is geweest, heeft een vliegtuig voor 170 man gecharterd, meldt Kerknet. Naast politici zullen ook oud-voorzitter van lekenvereniging Zdk Alois Glück en afgevaardigden van andere Kerken meegaan.

https://www.kn.nl/donaties/

Kardinaal Reinhard Marx, de huidige aartsbisschop van München en Freising, en bisschop Rudolf Voderholzer van Regensburg zijn eerder al naar Rome gegaan voor het afscheid van Benedictus. In heel Duitsland zullen kerken morgen hun klokken luiden voor de overleden emeritus-paus: volgens KNA heeft een woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie laten weten dat alle 27 bisdommen gevraagd zijn om rond elf uur klokgelui te laten horen.

De uitvaartplechtigheid wordt live uitgezonden op NPO 2 vanaf 9:15 en op Eén vanaf 9:20. Daar geeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny commentaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.