fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Graf emeritus-paus Benedictus XVI toegankelijk voor bezoekers

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 januari 2023
image
Na het bijzetten van de kist van de emeritus-paus Benedictus is een witte marmeren plaat over het graf gelegd. Sinds zondag is de crypte geopend voor publiek. Foto: CNS - Vatican Media

De Vaticaanse crypte waar zich de laatste rustplaats van de overleden emeritus-paus Benedictus bevindt, is sinds zondag toegankelijk voor bezoekers.

Op 5 januari werd de kist met het lichaam van Benedictus XVI in de Sint-Pietersbasiliek aan de noordkant van de crypte geplaatst, nabij de graven van andere pausen en koningshuizen.

Benedictus werd bijgezet op de voormalige begraafplaats van zowel de heilige Johannes Paulus II als de heilige Johannes XXIII, van wie de stoffelijk overschotten na hun zaligverklaring naar het bovenste deel van de basiliek werden verplaatst.

Marmeren plaat en beeld

Na de bijzetting werd de crypte enkele dagen gesloten om de laatste rustplaats van de voormalige paus gereed te maken.

https://www.kn.nl/donaties/

Op de marmeren plaat die het graf bedekt staat geschreven: Benedictus PP. XVI. Op de muur boven het graf van Benedictus staat een bas-reliëfbeeld van de Maagd Maria en het kind Jezus geflankeerd door engelen.

image
Kardinaal Giovanni Battista Re sprenkelt wijwater op de kist van emeritus-paus Benedictus XVI tijdens de begrafenis in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek. De laatste rustplaats van de emeritus-paus is sinds 8 januari toegankelijk voor bezoekers. Foto: CNS - Vatican Media